Настроението в Атина след студения душ от ЕЦБ

Коментар на Джеймс Хъртлинг за телевизия Bloomberg от Атина

05.02.2015 | 16:26 Редактор: Георги Стоянов
Настроението в Атина след студения душ от ЕЦБ

Джеймс Хъртлинг: Изненада. Изненада, но и още по-голяма решимост. В изявленията на гръцкото правителство откриваме увереност в банките, увереност в политическата позиция, че някак си някаква сделка ще бъде постигната. Никой все още не се е разколебал.

Можеш ли да ни разкажеш Джим за детайлите около историята за това финансиране, както и за крайните срокове, които сега са все по-критични. Имахме много интересен репортаж от Атина вчера от Bloomberg, от който научихме тази историята и за това колко бързо този проблем може да се превърне в още по-голям проблем.

Джеймс Хъртлинг: Ключовата дата, разбира се, е краят на февруари, когато спасителната програма приключва, когато финансирането приключва.

И Варуфакис се зарече и продължава да държи на първоначалните си коментари, че те няма да вземат последния транш от 7 милиарда евро от този пакет.

Те не смята да съблюдават условията на програмата повече. Той се нарече финансов министър на една фалирала страна.

След това обаче нещата стават сложни. Чували сме заплахи и опасения за това, че парите на Гърция свършат и преди по време на кризата.

Те обаче винаги някак си са успявали да намерят някакви резерви, за да продължат. В този случай става въпрос вероятно за пари за няколко седмици.

Имам предвид за социални осигуровки и други плащания, но ако няма свежи пари, те могат да изкарат така не повече от 5 седмици след края на февруари, когато ще започнат да събират останките от трохите.