fallback

Защо ЕЦБ изтегли подкрепата си за гръцките банки

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

05.02.2015 | 15:51 Автор: Георги Стоянов

Берлин, разбира се, е мястото, където тази среща ще се случи.

Ханс Никълс: Да, това е среща между Варуфакис и господин Шойбле и господин Шойбле изглежда има зад гърба си Европейската централна банка, Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Тук има два проблема. Единият е свързан със способността на Гърция да продава краткосрочни облигации.

Още по темата

Става въпрос за краткосрочни облигации над ограничението от 15 милиарда евро.

Преди предполагахме, че на тях няма да им се наложи да прехвърлят този лимит до средата на лятото.

Миналата вечер обаче научихме много интересни подробности от студиото на Bloomberg в Атина. Оказва се, че 25 февруари е новият краен срок.

Това означава, че гръцкото правителство е изправено пред непосредствен ликвиден проблем.

Освен това вчера вечерта в 9 и 36 имахме изявление на Европейската централна банка, според което банката вече няма да приема гръцки правителствени облигации като обезпечение за финансиране.

Това е изключително важна стъпка. Това е сигнал, че всички в Тройката имат обща позиция и че ЕЦБ няма да допусне гръцките банки най-малкото до тази програма за финансиране

Причината е, че гръцкото правителство ни дава да разбираме, че те възнамеряват да напуснат спасителната програма, която технически приключва в края на месеца.

В известен смисъл ЕЦБ ускори края на тази програма като каза, добре, всичко свърши, ако искате да напуснете програмата, няма да имате достъп до това ключово финансиране.

Ето какво каза и гръцкото финансово министерство миналата вечер. Те се опитват да запазят самообладание.

В изявление те казват, че гръцката банкова система остава адекватно капитализирана и напълно защитена чрез програмата за извънредна ликвидна подкрепа.

Те казват, че остават отворени за преговори и повтарят своите идеи за излизане от ситуацията.

Незнаем, как се представят гръцките облигации вчера вечерта, защото те не се търгуваха, но еврото, Ана, то изгуби 1,2% след новината. Ана, Марк, Манъс?   

Ханс, изглежда, че гръцките банки все още имат достъп до някакво финансиране от ЕЦБ. Знаем какво казва гръцкото правителство. Те споменават за Извънредната програма за ликвидна подкрепа. С какво разполагат и за колко дълго?

Ханс Никълс: Те имат този достъп до тази програма, който обаче се преразглежда на всеки две седмици, така че той също може да бъде ревизиран много скоро.

Проблемът с тази програма също така е, че тя е много по-скъпа. Лихвата по тези заеми – имаме тази информация от управителя на гръцката централна банка от интервю през ноември - е 1,55%.

В същото време, лихвата по ЕЦБ финансирането, от което те сега бяха лишени е 0,05%.

Така че това определено повишава разходите и Ана, това може да им даде престава за това, което предстои.

Но определено ЕЦБ зае твърда позиция в 9,36 вчера вечерта. Сега трябва  да изчакаме да видим, какво ще се случи на днешната среща.

fallback
fallback