Roche не се притеснява от конкуренция до 2017

Коментар на Сам Фазели за телевизия Bloomberg от Лондон

28.01.2015 | 18:09 Редактор: Георги Стоянов
Roche не се притеснява от конкуренция до 2017

Най-големият производител на лекарства срещу рак в света прогнозира, че приходите и печалбата на компанията ще се увеличат през тази година. Печалбата за 2014 обаче се размина с очакванията на анализаторите. Ще поканя при нас човек, който знае страшно много за фармацевтичната индустрия - Сам Фазели от Bloomberg Intelligence. Сам, какво не ни предоставиха тази сутрин, което може би пазарът искаше?

Сам Фазели: Вижте, те няма за какво да се хванат и да кажат Да! страхотни резултати. И това според мен е причината, защо акциите им са малко по-слаби.

Те имаха някои неуспехи през 2014. Просто няма особено за какво да се хванете тук.

Реалността е, че всички страдат от някаква валутна експозиция. Ако сте американска компания трябва да се съобразявате със силата на американския долар, а ако сте швейцарска компания трябва да се съобразявате с силата на швейцарския франк.

Идеята е, че повечето хора казват, това и това очакваме да се случи през 2015 при стабилен валутен курс.

Ако средният обменен курс остане на определени нива, каквито са били да речем на 15 януари, ефектът от валутния курс върху нашите продажби ще е такъв и такъв.

Ние не получихме това днес от Roche. Вместо това те ни засипаха с доста подробности в публикувания днес доклад и презентацията си.

За мен Сам, тук не са важни толкова акциите на Roche. Другата причина за това, че данните за  приходите тази сутрин не събудиха чак такъв интерес, беше очакването за това, което могат да кажат за швейцарския франк. И когато разгледах данните и прочетох изявлението, откривам неща като например, че 82% от разходите на компанията са разпределени извън Швейцария, така че ефектът от валутния курс върху баланса им донякъде ще е ограничен. Това не е ли достатъчно?

Сам Фазели: Това звучи добре. Те казват, че на оперативно ниво не са засегнати. Реалността обаче е, че те имат изложение към валутния курс и мисля, може да откриете това на 75-та страница от презентацията им.

Щеше обаче да е хубаво, ако те ни бяха дали някакви насоки по този въпрос.

Нека поговорим за продуктите им. Нещо ново?

Сам Фазели: Нищо особено ново. Имам предвид, че днес направихме бързо сравнение с продуктите, върху които работеха последния път, когато публикуваха подобни данни и изглежда, че те навлизат още по-дълбоко в сферата на имунно терапията на ракови заболявания.

Те се опитват да накарат човешката имунна система да се справи с раковите образувания.

Те изпробват, мисля че 5 нови комбинации. И това е важно. Roche е най-големият играч в този сегмент.

И те искат да останат в авангарда на развитието на тези лечения. Може и да изостават в някои отношения, но определено наваксват това изоставане наистина бързо. Това е важно.   

Ето нещо, което искам да попитам във връзка с фармацевтичната индустрия и ако не сте в нея може и да не го разберете. Biosimilars.

Сам Фазели: О да, това, което е интересно е, че те понижиха очакванията си за подобна конкуренция.

Biosimilar за едно имунно лекарство представлява същото, което така наречените generic производни са за класическите патентовани лекарства.

Те казаха, че очакват подобна конкуренция чак през 2017, вместо през 2016.

Опитах се да разбера, защо те са направили това, защото очакванията им за подобна конкуренция са занижени, но немога.

Това обаче би било позитивна новина за компанията, ако се окажат прави. Защото това им дава още една година или 9 месеца, за да се подготвят да се справят с конкуренцията от стана на компании като Pfizer, Merck, Celltrion в Корея, както и Sandoz и Novatris.