fallback

Силният долар се отрази на отчетите в САЩ

28.01.2015 | 07:47

Силният долар се отрази на отчетите в САЩ. Коментар от Хонконг на Дейвид Инглес в предаването на Bloomberg “First Up.” .

"Няколко американски компании публикуваха финансовите си отчети за четвъртото тримесечие през последните дни и голяма част от тях се оказаха разочароващи.

До голяма степен това се дължеше на ефектите от поскъпването на щатския долар.

На практика то "изяжда" печалбите, реализирани зад граница.

Преди няколко дни експертите на Southwest Securities предупредиха, че силният долар вече започва да ерозира финансовите резултати на американските износители и то със значителни темпове. Което пък може да предизвика сериозна корекция в цените на акциите.

Защото това са компании, които се търгуват в САЩ, но бизнесът им е глобален.

Офисите им са в САЩ, там публикуват отчетите си, но проблемът идва, когато се отчиташ в долари, а постъпленията ти са разпръснати в различни краища на света.

 

Доларовият индекс се повиши с 16-17% от лятото насам и не е изненада, че това се отрази на финасовите резултати през втората половина на миналата година, особено през четвъртото тримесечие, тъй като все пак има известна инерция на цените.

Компаниите, които разчитат на развиващите се пазари за своя растеж, пострадаха от спада на валутите именно в тези страни.

Индексът на JP Morgan Emerging Markets, който измерва тяхното изменение спрямо щатския долар, се е понижил с 13% за последните шест месеца.

А ако вземем предвид Япония, Европейския съюз и Австралия - едни от най-големите пазари - ще видим, че и там обезценката на валутите е проблем.

И всъщност навсякъде по света икономиките не се справят толкова добре, колкото тази на Съединените щати. "

 

fallback
fallback