fallback

HSBC: Руската икономика ще се свие с 3,5% през 2015

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Хонконг

21.01.2015 | 16:00 Автор: Георги Стоянов

Шери, колко лоша е ситуацията за тези страни?

Шери Ан: Очакваме широкоспектърен натиск върху тези страни. HSBC казва, че на първо място обществените разходи, които досега бяха финансирани с приходи от петрола, ще се забавят.

Което означава, че ще се забавят, както публичните, така и частните инвестиции, а от там и потреблението и разбира се, това ще се отрази на доверието на пазарите.

Така че наблюдаваме този ефект на доминото. Само през октомври очакванията за икономическия растеж през 2015 в 13-те основни страни износителки на петрол от източна Европа и Близкия изток бяха за 2,5 – 2,6%.

Със сигурност над 2,5%. И сега, само 2 месеца по-късно анализаторите казват - растежът на тези икономики ще е едва около 1,8%.

Още по темата

Не е изненада, че Русия е засегната най-сериозно. Тяхната икономика се очаква да се свие с 3,5% през тази година.

Икономиката на Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, ще нарасне с 2,8%, но това е най-бавният темп на растеж от 2009.

Също така бюджетният им дефицит може да достигне 11% от БВП, за който през октомври HSBC предвиждаше, че всъщност ще е излишък.

Саудитска Арабия, един от проблемите е, че това свръх производство на петрол продължава. Рекордният добив в Ирак също не помага за възстановяване на цените.

Шери Ан: Така че не става въпрос само за Саудитска Арабия, става въпрос и за това, че Ирак добива безпрецедентните 4 милиона барела на ден.

Едва миналата седмица имахме първия седмичен ръст на цените на петрола за последните два месеца.

Сега цените отново тръгнаха надолу, загубиха над 2% в Ню Йорк и Лондон. Международната агенция по енергетика казва, че Ирак ще продължи да добива тези количества петрол.

Те са рекордни за последните 35 години. Те ги достигнаха през декември и сега се очаква да счупят този рекорд.

Ето цената на петрола за последния месец. Тя се е понижила с 18,7% и продължава да пада.

И сега Jefferies International в Лондон казват - очакваме предлагането да се увеличи допълнително, така че цените могат да се понижат до 40 долара и дори още повече.

Тези по-ниски цени на петрола, както ти спомена, те не засягат единствено производителите на петрол в Европа и Близкия Изток. Имам предвид, че Малайзия тук в Азия пострада доста сериозно.

Шери Ан: Малайзия е един от основните губещи от падащите цени на петрола. Малайзийската нефтена и газова индустрия генерира около 22% от техния износ.

Същевременно 30% от държавните приходи идват от енергийния сектор, така че падащите цени на петрола подкопават приходите на правителството там, както и плановете на им да понижат фискалния си дефицит.

Те планираха да понижат фискалния си дефицит до около 3% от БВП през тази година.

Сега тези планове могат да бъдат забравени, защото анализаторите казват, че ако цената на Брент през годината е средно 60 долара за барел, свиване на бюджетния дефицит няма как да се осъществи.

От началото на годината средната цена на Брент е около 50 долара за барел.

Премиерът на Малайзия ще говори за тези проблеми. Той възнамерява да обяви някакви корекции и интервенции, за да може страната му да се справи с този изменящ се икономически климат.

fallback
fallback