fallback

Земеделските производители обсъждат с МФ контрола на горивата

Отчитането на зарежданията на горива в рамките на деня е допълнителна административна и финансова тежест, коментира Наталия Тодорова

21.01.2015 | 10:10 Автор: Мариета Иванова

Земеделските производители търсят вариант на обнародваните в края на изминалата година промени в Закона за ДДС, отнасящи се до отчетността на зарежданията на горива в рамките на деня. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите. Тя подчерта, че промените са били обнародвани на 24 декември 2014 и „вменяват едни нови задължения за земеделските производители, изискващи отчетност на зарежданията им в селскостопанските машини“.

Тя подчерта, че „на този етап съществува една много добра отчетност на горивата“, която се изразява в „отчитане на доставките  в рамките на деня пред НАП“.

„По-натътшният контрол, който Министерството на финансите иска да приложи, е да има отчетност и на зарежданията“, коментира Тодорова.

Тя подчерта, че цялата земеделска общност не е против това да има отчетност и контрол на тези горива, „защото разбираме от МФ, че има доста голям обем на неконтролирано гориво в страната. Едно гориво, което се произвежда, продава се  - без да му се начислява ДДС, без да се плаща акциз“, коментира Тодорова. - „Въпросът е, че на този етап МФ хвърля цялата тежест върху земеделския сектор, тъй като земеделските производители ще трябва да направят едни разходи, между 15 и 25 хиляди лева, в зависимост какви съдове за съхранение на горивото имат. И това са 18 хиляди земеделски производители“. Тодорова подчерта, че част от земеделските производители „са доста малки“, а разходът е еднакъв за всички и в този смисъл някои „няма да успеят да се справят с този разход“.

Тя подчерта, че описаната промяна е допълнителна „административна и финансова тежест, която е ненужна в този момент“.

По думите й земеделските производители срещат подкрепа в лицето на ресорната парламентарна комисия и депутати в НС.

Налице е и добър диалог с финансовото министерство, коментира Тодорова. Тя подчерта, че има уверението на министъра на финансите, че ще се търси алтернатива на наложените регулации  и мерки за контрол, така че цялата тежест да не бъде понасяна от земеделците.

Вижте и коментара на Таня Дъбнишка от Асоциацията на земеделските производителите от видео файла.

 

fallback
fallback