Бензинът и дизелът под 2 лева за литър

Горивата достигнаха най-ниската си стойност от близо 7 години насам

10.01.2015 | 09:35 Редактор: Мариета Иванова
Бензинът и дизелът под 2 лева за литър

Под 2 лева за литър паднаха цените на бензина и дизела у нас. По този начин горивата достигнаха най-ниската си стойност от близо 7 години насам.

В области като Стара Загора и Варна, например, цената достигна до 1,92-1,93 лв./л.

Цените ще продължат да падат, но в бъдеще ще се стабилизират до близки до тези нива, коментира за вестник „Труд” председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му две са причините за понижението на бензина на дребно с около 30% за последната малко повече от половин година, а тези на петрола да са с около 50% по-ниски.

На първо място той посочва, че „в цените влизат и разходи за държавата, които не се променят - акциз и ДДС”. – „В България те са 41% от цената. Второ, има забавяне до 20 дни след намаляването на цените на петрола, за да се намалят и горивата на дребно”, допълни той.


"По-евтините горива не са лошо нещо, но ще имат негативен ефект в по-дългосрочен план, защото компаниите в момента масово спират инвестициите си в разработване на нови находища. Така ще се изчерпят настоящите и в един момент в света ще има недостиг, който отново ще вдигне цените”, коментира новите цени Андрей Делчев.