fallback

Moody's: Гърция няма да излезе от еврозоната

Коментар на Ана Ван Праах, анализатор на Moody’s Sovereign Risk Group за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

15.01.2015 | 15:57 Автор: Георги Стоянов

Ана, можеш ли да ни кажеш някакви подробности. Какви са рисковете за останалите страни, ако наистина опозиционната партия СИРИЗА спечели изборите?

Ана Ван Праах: Да, благодаря ти за въпроса. Според нас рискът Гърция да напусне еврозоната е по-нисък днес, отколкото беше в разгара на дълговата криза през 2012.

И като цяло това да се случи според нас е малко вероятно. Но след като казах това, за банките и корпорациите и останалите страни в еврозоната има рискове, определено, ако Гърция излезе от  валутния съюз. Но отново казвам, според нас рискът за това е малък.

Ако партията СИРИЗА наистина триумфира в тези избори на 25 януари, възможно ли е Европейската централна банка и Европейският съюз да ограничат парите, с които те подкрепят да кажем гръцката банкова система?

Още по темата

Ана Ван Праах, анализатор на Moody’s Sovereign Risk Group, Ню Йорк

Определено от гледна точка на СИРИЗА, разбираме, че тяхната позиция е, че те искат част от дълговете на страната да бъдат опростени.

Те искат да изоставят някои от мерките за фискална дисциплина, както и част от условията, които им бяха наложени с първия спасителен пакет преди няколко години.

Дългът им е голям. Те имат много високи дългови нива в сравнение с повечето други страни.

Цената за обслужването на този дълг е много висока. След като казахме това, те определено има защо да останат в еврозоната.

Те току що се завърнаха към растеж за първи път от повече от десетилетие. Те най-накрая имат първичен бюджетен излишък.

Според нас положителните моменти от едно евентуално напускане на еврозоната днес са по-малко, отколкото щяха да бъдат преди две години.

Така че според нас стимулите за тях да останат са налице. След като казах това, очакваме много проблеми, много разгорещен дебат за това, какви трябва да са условията за опрощаване на част от дълговете им.

И това вероятно ще е фокусът на правителството, което ще бъде избрано след тези избори.

Нека оставим Гърция на страна за секунда. От къде произтича най-големият риск за Европа в момента.

Ана Ван Праах: Определено това са дефлационният натиск, слабият икономически растеж и изпълнението на фискалните цели. Това са основни притеснения.

Така че дебатът за растежа и мерките за икономии все още се води. И едно евентуално напускане на Гърция, въпреки че е сравнително малко вероятно,  подклажда този дебат.

Ако Гърция напусне еврозоната, пак казвам, рискът за това е малък, но ако това наистина се случи, то определено ще е повратна точка за останалата част от Европа.

Други страни ще започнат да задават въпроса, ако Гърция напусне, вероятно ние може да разгледаме нашите опции също.

Така че  това ще е повратен момент, който ще покаже, че еврозоната, валутният съюз не е неразделим и необратим и според мен това са опасенията на много хора в Европа.

fallback
fallback