Възраждането на икономиката на САЩ е илюзия, според шефа на Gallup

Броят на закритите фирми е по-голям от стартиралите на годишна база, коментира Джим Клифтън

14.01.2015 | 17:35 Редактор: Мариета Иванова
Възраждането на икономиката на САЩ е илюзия, според шефа на Gallup

Възраждането на американската икономика е илюзия, съзнателно насаждана от Белия дом и представители на Уолстрийт. В момента основата на тази икономика- американският бизнес, в последните години атрофира, коментира шефът на една от водещите в световен мащаб социологически и консултантски компании Gallup  Джим Клифтън.

В коментарите към публикувания на 13 януари доклад „Американското предприемачество-живо или мъртво?“ Клифтън пише, че „САЩ в момента заема, не първо, не второ, не трето, а дванадесето място в света сред развитите страни по създаване на нов бизнес“.

За първи път от 35 години „смъртността" в американския бизнес надвишава "раждаемостта", коментира експертът. Той допълва, че всяка година в страната започват бизнес 400 хиляди компании, а 470 хиляди го закриват.

По думите на Клифтън тази тенденция се наблюдава от 2008 година. До това време регистрите на Министерството търговията сочат ръст на регистрираните предприятия годишно в рамките на около 100 хиляди. Според ръководителя на Gallup, официалната статистика излиза късно и изостава от реалното време с около две години.

Преди дни Bloomberg отбеляза, че след 15 години на съзерцание, САЩ си връща ключовото място на двигател на световната икономика. Най-голямата икономика в света се очаква да постигне ръст от 3.2% или повече тази година, отбеляза медията.