САЩ се връща на кормилото на световната икономика

Най-голямата икономика в света се очаква да постигне ръст от 3.2% или повече тази година.

11.01.2015 | 16:24 Редактор: Мариета Иванова
САЩ се връща на кормилото на световната икономика

САЩ си връща ключовото място на двигател на световната икономика след 15 години на съзерцание как Китай и развиващите се пазари поемат лидерството, пише Bloomberg.

Най-голямата икономика в света се очаква да постигне ръст от 3.2% или повече тази година. Това ще е най-доброто постижение от 2005 година насам, отчитайки подобряващите се данни на пазара на труда и увеличаващите се потребителски разходи, посочва медията, позовавайки се икономисти от JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank AG и BNP Paribas SA. Подобен резултат е приблизително това, което сочат всички прогнози за световната икономика като цяло и ще е първият път от 1999 година, когато Америка няма да изостава от световния ръст, базиран на данните на Международния валутен фонд.

„САЩ е отново двигател на световния ръст,” коментира Ален Синай, главен изпълнителен директор на Decision Economics в Ню Йорк. – „Икономиката търси водещ и това е най-добрата форма от 90-те”.

Данните за пазара на труда, публикувани на 9 януари от Бюрото по труда на САЩ сочат, че безработицата се е понижила до 5.6%, което е най-ниското ниво от 2008 година насам.  

Увеличаването на работните места през последния месец е най-голямо в строителния сектор, производството и медицинските грижи.