САЩ се връща на кормилото на световната икономика

Най-голямата икономика в света се очаква да постигне ръст от 3.2% или повече тази година.

11.01.2015 | 16:24 Редактор: Мариета Иванова
САЩ се връща на кормилото на световната икономика
САЩ се връща на кормилото на световната икономика

САЩ си връща ключовото място на двигател на световната икономика след 15 години на съзерцание как Китай и развиващите се пазари поемат лидерството, пише Bloomberg.

Най-голямата икономика в света се очаква да постигне ръст от 3.2% или повече тази година. Това ще е най-доброто постижение от 2005 година насам, отчитайки подобряващите се данни на пазара на труда и увеличаващите се потребителски разходи, посочва медията, позовавайки се икономисти от JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank AG и BNP Paribas SA. Подобен резултат е приблизително това, което сочат всички прогнози за световната икономика като цяло и ще е първият път от 1999 година, когато Америка няма да изостава от световния ръст, базиран на данните на Международния валутен фонд.

„САЩ е отново двигател на световния ръст,” коментира Ален Синай, главен изпълнителен директор на Decision Economics в Ню Йорк. – „Икономиката търси водещ и това е най-добрата форма от 90-те”.

Данните за пазара на труда, публикувани на 9 януари от Бюрото по труда на САЩ сочат, че безработицата се е понижила до 5.6%, което е най-ниското ниво от 2008 година насам.  

Увеличаването на работните места през последния месец е най-голямо в строителния сектор, производството и медицинските грижи.