fallback

Гърция трябва да поиска разсрочване на дълговете си

Интервю с гръцкия финансов министър Гикас Хардовелис за телевизия Bloomberg

13.01.2015 | 16:37 Автор: Георги Стоянов

Гикас Хардовелис: Мисля, че определено 2015 е различна от 2012. Европа изгради защити срещу опасността някой да напусне еврозоната.

Така че гръцките политици разбират това. Те разбират, че не могат да заплашват останалите с напускането си. Това вече не е монета, с която може да се пазарим,

Съотношението на гръцкия дълг към брутния вътрешен продукт на страната е около 170%. Една от идеите на СИРИЗА е да отпишат част от тези дългове. Бихте ли се съгласили, че те са прави и че при тези нива гръцкият дълг е неустойчив?

Още по темата

Гикас Хардовелис: Това, което трябва да направим, не е да искаме опрощаване на дългове, което е неприемливо за нашите европейски партньори, които ни предоставиха тези заеми.

Вместо това ние трябва да поискаме разсрочване на тези дългове. Това ще ни даде голяма глътка въздух, за да може икономиката ни да започне да расте.

Ние трябва да поискаме трансформиране на дълговете с плаваща лихва в дългове с фиксирана лихва.

С други думи да се възползваме от голямата ликвидност на международните пазари. Така че трябва да трансформираме част от тези дългове с плаваща лихва в такива с фиксирана лихва.

Ако вие все още сте финансов министър след следващите избори, ще поискате ли разсрочване на матуритета на сегашния гръцки дълг, както и фиксиране на плаващите лихви по тези дългове?

Гикас Хардовелис: Да, това са двете основни цели на правителството.

Искам да поговорим за кредитните споразумения след като настоящата спасителна програма изтече. Сегашната програма е разсрочена с два месеца до 28 февруари. Това достатъчно ли е за Гърция да постигне сделка за подновяването й?

 

Гикас Хардовелис: Изборите, разбира се, отнемат някакво време. Но според нас, ако това правителство продължи да управлява, то ще успее да постигне принципна сделка преди срещата на Евро групата през февруари.

Мисля, че след това бюрокрацията може да се активизира и да приключи сделката.

Водят ли се разговори за по-късна дата, тоест за разсрочване на сегашното споразумение?

Гикас Хардовелис: Ако опозицията спечели, очевидно, защото те нямат познанията и опита във воденето на преговори и имат определени виждания, мисля, че от тяхна гледна точка би било мъдро да поискат ново разсрочване на сегашното споразумение.

Това ще им даде известно време да се справят с преговорите и да приключат ревизията успешно.

Ако сегашното правителство остане на власт, няма да има нужда от подобно разсрочване. Ако опозицията обаче спечели, вие смятате, че ще е по-добре да бъде договорено допълнително разсрочване?

Гикас Хардовелис: Да, мисля, че сегашното правителство може да се справи, ако действа бързо.

Колко трудна е работата ви?

Гикас Хардовелис: Трудно е да направя оценка. Всичко, което мога да кажа, е, че си взех само 3 дни ваканция през лятото и още три дни ваканция на Коледа.

А какво не ви дава да заспите през нощта?

Гикас Хардовелис: Няма такова нещо.

Но не се ли будите от мисълта, какво ще правим, ако Гърция напусне еврозоната? Или какво ще правим, ако изтървем крайния срок на 28 февруари или какво ще стане, ако изгубим изборите?

Гикас Хардовелис: Не, защото всичко е под контрол. За това работим толкова усилено. За да може да спим спокойно през нощта.

fallback
fallback