Защо Гърция иска да остане в еврозоната

Интервю с гръцкия финансов министър Гикас Хардовелис за телевизия Bloomberg

13.01.2015 | 12:07 Редактор: Георги Стоянов
Защо Гърция иска да остане в еврозоната

Гикас Хардовелис: СИРИЗА трябва да спази ангажиментите, които Гърция е поела. Гърция получи огромна сума пари - само от Европейския съюз 195 милиарда евро и ние поехме определени ангажименти. И когато поехме тези ангажименти, ние бяхме просто гърци, а не определена партия. И това трябва да бъде разбрано.

В навечерието на тези избори, гърците спряха да плащат данъци, социални осигуровки и дори ипотеките си, след като научиха, че идват предсрочни избори.

Гикас Хардовелис: Естествено е преди избори да наблюдаваме известно забавяне на плащанията. Някои хора се надяват, че ще дойде ново правителство и ще отмени плащанията по дълговете им.

Още по темата

По същия начин бизнеси отлагат изпълнението на договори. Така че в известна степен икономиката наистина се забави.

Но след като изборите минат, тогава търсенето ще нарасне и страната ще се възстанови.

Може ли да ни кажете, какъв е спадът в приходите от данъци и може ли е това да дерайлира гръцкият бюджет?

Гикас Хардовелис: Гръцкият бюджет за 2014 има голям буфер. Целта ни беше да постигнем 1,5% първичен излишък. И до началото на декември ние прогнозирахме първичен излишък от 1,8%.

Така че тези три десетични пункта ни осигуряват достатъчно буфери и каквото и разминаване да имаме, това няма да се отрази на заложената цел.

Възможно ли е партии да променят икономическите си виждания, след като дойдат на власт. Например СИРИЗА, която казва, че иска да отпише част от гръцкия дълг, те може да се откажат от това искане, ако дойдат на власт?

Гикас Хардовелис: Отговорността променя всеки, който управлява страната. Така че предполагам, че разумът в крайна сметка ще надделее. Въпросът е колко бързо, а Гърция няма много време.

Има краен срок, който изтича на 28 февруари за приключване на ревизията с Международния валутен фонд, нашите европейски партньори и Европейската централна банка.

Който и да управлява страната, трябва да има това предвид.

Много гърци вярват, че приказките за потенциално излизане на Гърция от еврозоната  е блъф, начин правителството да ги убеди да гласуват за сега управляващата партия, а не за опозиционната партия СИРИЗА. Мислите ли че заплахата Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната е реална?

Гикас Хардовелис: Гърците много добре знаят, че те искат да останат в еврозоната. Повече от три четвърти от гърците, независимо кога са провеждани проучванията на общественото мнение, казват, да, ние искаме да останем в еврозоната.

Те разбират, че еврозоната им носи много положителни неща. Тя определя страната, тя гарантира икономическото ни бъдеще и политиката ни.

Напускането на еврозоната не е задължително блъф и подобен инцидент може да се случи. Цялата идея е да избегнем това.