Цената на петрола матира Путин

Майкъл Понд от Barclays и Джон Столтфус от Oppenheimer разговарят с Триш Реган пред телевизия Bloomberg

12.01.2015 | 16:16 Редактор: Георги Стоянов
Цената на петрола матира Путин

Искам да подчертая, че това беше извънредна новина от петък вечерта. Fitch понижиха кредитния рейтинг на Русия до BBB – от BBB, с негативна перспектива. Тук няма особена изненада. Русия е много, много силно зависима от петрола за своята икономика. Те също така трябва да се справят и с някои очевидни политически проблеми. Според Fitch през 2015 руската икономика ще се свие с 4%. Така че Русия навлиза в рецесия. Нека се върнем към Майкъл Понд за момент, за да го попитаме, какво мисли за опасенията от разпространение на евентуална дългова криза, предизвикана от фалити в страни като Русия и Венецуела, както и други силно зависими от петрола страни. Какъв ще е негативният ефект от това по света?

Още по темата

Майкъл Понд, директор пазарни стратегии на Barclays: Това определено задържа инвестициите в американски ДЦК. Доходността по глобалните облигации е ниска, ако не и негативна в повечето страни, а спредът между тяхната доходност и тази по щатските правителствени облигации кара глобалните инвеститори да залагат на подобни активи заради опасенията от разпространение на шокови вълни от евентуалните фалити.

Рейтинговите агенции - те казват, това, което в много случаи е толкова очевидно. Аз попитах някои инвеститори, които очевидно имат какво да загубят, колко реалистична е възможността за фалит в Русия и един от техните аргументи беше, че самият Владимир Путин ще направи каквото може, за да предотврати подобно развитие, защото как могат да ви приемат за световен лидер, ако страната ви не може да плаща задълженията си. Кажете ни какво мислите?

Джон Столтфус, главен пазарен стратег на Oppenheimer: Според мен той ще направи всичко каквото може, за да избегне фалита.

Той трябва да се изтегли от Крим?

Джон Столтфус: Мисля, че може да се случи нещо различно. Човек никога не знае. Не мисля, че ще се изтегли от Крим, но едно от нещата, до които доведе спадът на цените на петрола, беше, че Владимир Путин се оказа в мат, както Никита Хрушчов след Карибската криза.

Незнам, дали може да очакваме, че ще се предаде толкова бързо. Той все още разполага с доста резерви - няколко стотин милиарда долара. Другият момент е, че той успя да съсредоточи толкова много политическа сила и да обвини Запада за финансовите проблеми на Русия. Ще е интересно, какви политически дивиденти може да набере той на базата на този аргумент. Ако успее, тогава рано е да го отписваме. Никита Хрушчов беше този, който удряше с обувката си в общото събрание на ООН?

Джон Столтфус: Да, той беше много силен лидер, но изгуби подкрепата си малко след кризата.

В рамките на година и половина той започна да губи контрол върху управлението  и това доведе до голяма промяна в Русия.

И ако погледнете на страната днес, Русия преживява много тежка икономическа криза.

Путин трябва да се справи както със санкциите - за сега няма признаци те да бъдат смекчени  - така и с целия този натиск заради цената на петрола.

Освен това, тъй като Русия е олигархично общество, олигарсите със сигурност оказват натиск върху него, защото те губят пари заради стойността на рублата, която продължава да се обезценява.