Германия смекчава тона си спрямо Гърция

Коментар на Тони Чутска за телевизия Bloomberg от Берлин

08.01.2015 | 16:17 Редактор: Георги Стоянов
Германия смекчава тона си спрямо Гърция

Нека поговорим за Гърция. Според източници в Берлин коалицията на канцлера Меркел е готова да дискутира облекчаване на условията по гръцкия дълг със следващото гръцко правителство. Тази позиция е знак за вероятна промяна на отношението на германското правителство, което досега беше доста непреклонно относно фискалните икономии. За повече подробности от Берлин към нас се присъединява нашият редактор за новините от германското правителство Тони Чутска. Тони в какви граници могат да са тези преговори. Видях заглавието на историята в Bloomberg вчера. Дай ни малко подробности.

Тони Чутска: Джон, мисля, че това, на което трябва да обърнем внимание, е това, което не е на масата за преговори.

Още по темата

И това, за което няма да се преговаря, според представителите на германското правителство, с които разговаряхме, е опростяването на гръцки дългове, което, разбира се, е нещото, което Алексис Ципрас, лидерът на СИРИЗА, партията, противопоставяща се на мерките за фискални икономии, иска.

Това, което представителите на германското правителство казват, сред тях има и политици от социалдемократите на канцлера Меркел, е, че разбира се , след като новото правителство в Атина бъде избрано, независимо какво е то, ние ще разговаряме с тях .

Има възможност за дискусии за облекчаване на условията по изплащането на помощта, която вече е предоставена, за да се задържи Гърция на повърхността.

Тони, наистина е трудно да разберем, каква е позицията на германското правителство по тези въпроси в момента. Имаме новината от Bloomberg News вчера. След това имаме тази статия в Шпигел през почивните дни, в която се казва, че по някакъв начин Германия ще прием излизането на Гърция от еврозоната. Каква е историята зад всичко това?

Тони Чутска: Каквато и да е целта на статията в Шпигел, това, което тя показва, е, че както изглежда ситуацията в Гърция все още е доста нестабилна. 

Видяхме как доходността по гръцките облигации се повиши тази седмица. Мисля, че достигнаха рекордни за последните 15 месеца стойности.

Така че определено сътресения има. Ако се вслушаме в думите на канцлера Меркел, която все пак взима решенията, а ние следихме изказванията й дълго време тук в Германия по време на дълговата криза, тя казва, че иска Гърция да остане в еврозоната.

Те, разбира се, трябва да се придържат към условията на спасителния план, което означава да се придържат към фискалната дисциплина и икономическите реформи.

Но основната цел на Меркел, както тя не веднъж е подчертавал, последно вчера в Лондон, е Гърция да остане в еврозоната и еврозоната да остане цяла. Това е нейната цел.