Притеснена ли е Европа от кризата в Гърция

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

06.01.2015 | 16:37 Редактор: Георги Стоянов
Притеснена ли е Европа от кризата в Гърция

Днешната графика на Бард е за това, дали Европа е притеснена от разпространение на гръцката криза.

Ако погледнете облигационните пазари отговорът е не. Погледнете доходността на правителствените облигации на Италия, Испания и Португалия.

Това е 12-месечна графика и това е доходността на облигациите на всички тези страни.

В Италия, както може да видите, това е бялата линия, доходността по облигациите спада през последните 12 месеца, приключвайки сесията в понеделник на 1,84%.

Още по темата

Доходността по испанските ДЦК е 1,62%, а тази в Португалия - 2,54%. Тези доходностти са почти рекордно ниски.

Сравнете това със случващото се в Гърция и по-специално от септември. Доходността по гръцките облигации, както може да видите, се е повишила от 5,5% през септември до 9,67% при приключването на търговията вчера.

Това е рекордна за последните близо 15 месеца стойност. Добре е обаче да си спомним, че доходността по тези облигации, 10-годишните гръцки облигации, достигнаха рекордните 34,9% през декември 2011.

Така че тези нива все още са далеч. Ако Гърция напусне еврозоната, което между другото е най-лошият сценарий според икономисти на ING-DiBa, спекулантите веднага ще се нахвърля върху следващата потенциална жертва.

Говорим за Кипър, говорим за Испания, говорим за Португалия и разбира се, за Италия.

Незабравяйте, доходността по италианските облигации през ноември 2011, в разгара на дълговата криза, достигна 7,2%, тази по испанските ДЦК - 7,6% около 6 месеца по-късно, докато доходността по португалските ДЦК достигна 17% през януари 2012.

Така че сме много, много далеч от тези нива. Искам да завърша с думите на Карстън Брешки, който е главен икономист на ING-DiBa.

Той казва, ще е лош прецедент, ако Гърция напусне, тъй като това може да стимулира други да направят същото, което ще е първата стъпка към разпада на еврото.

Факт е, че ако изгубим един член на семейството в крайна сметка ще отворим Кутията на Пандора.

Така че притеснена ли е Европа от разпространението на гръцката криза? Доходността по тези облигации ни казва не, но продължавайте да следите тази графика и ние ще го правим редовно през следващите няколко месеца.