fallback

Ще се обезцени ли юанът ще през 2015

05.01.2015 | 07:35

Коментар на Том Орлик, Bloomberg

"Според мен китайският потенциал за растеж вече не е такъв, какъвто беше преди.

Населението в работоспособан възраст намалява, индустрията страда от свръхкапацитет, а като най-големия износител в света страната вече няма кой знае каква възможност да търси алтернативни пазари зад граница.

Всички тези фактори подкрепят прогнозата, че в следващите няколко години икономическият растеж ще продължи да се забавя.

Китайското правителство очевидно осъзнава тази реалност и в своите изказвания в края на 2014 година президентът Си Дзинпин подчерта, че дори при ръст от 7%, Китай пак ще е сред най-бързо развиващите се икономики в света.

Като цяло очакванията са, че Пекин ще понижи целите за икономическия растеж от 7,5 на 7 на сто още тази година.

 

Китайската централна банка изненада много икономисти с предприетото понижение на лихвите през ноември. Достатъчно ли ще бъде то обаче, за да подкрепи растежа? И можем ли да очакваме още мерки в тази посока?

Това е така.

Ако погледнем монетарната политика на Китай като цяло, въпреки понижението на лихвите през ноември, тя все още е твърде затегната.

Инфлацията продължава да пада, което означава, че реалните лихвени проценти, тоест цената на финансирането за бизнеса, остава прекалено висока. В същото време темповете на икономически растеж остават разочароващи.

В обобщение - монетарната политика все още е твърде консервативна, растежът изостава и тези два фактора подсказват, че през 2015 ще видим нови понижения на лихвите, може би още през първото тримесечие годината".

 

 

fallback
fallback