fallback

Китай може да изпълни целта за ръст с корекция на данните

15.12.2014 | 08:14

С махване на молива Китай в края на краищата може да изпълни целта на икономически ръст за 2014.

Статистическото бюро се очаква да обяви в края на декември резултатите от третото си национално проучване след цяла година интервюта и събиране на данни от милиони компании.

Коментар на Зеб Екарт от Bloomberg в предаването "First Up." (Source: Bloomberg)

Още по темата

Можем да го наречем счетоводство със задна дата, или по-скоро отчитане на дейности, които може би са пропуснати в миналото.

Става въпрос за икономическото проучване на китайската статистическа служба, резултатите от което ще бъдат публикувани скоро.

Очаква се то да разкрие по-висок ръст на брутния вътрешен продукт за тази и предходната година, което от своя страна би позволило на китайското правителството да постигне заложените цели за растежа от 7,5 на сто. 

В Националното икономическо проучване се отчитат много малки и средни компании, които допринасят за общия икономически ръст.

Предишните издания на изследването бяха проведени през 2005, 2009, а сега, през 2014 година, то може да покаже увеличение на БВП с 300 милиарда долара за 2013 година, което прави от 1 до 3 процентни пункта.

Доста убедителни цифри, честно казано.

За 2014 година пък се очаква растежът да бъде завишен с 1 до 3 десети от процента.

Такива са прогнозите на експертите, анкетирани от Bloomberg.

Окончателните данни ще излязат този месец.

Всичко това идва на фона на цялостното забавяне на китайската икономика, дължащо се отчасти на ситуацията на имотния пазар, но разбира се и на увеличаващата се задлъжнялост, която си остава основния повод за притеснение.

fallback
fallback