Китайското правителство печели огромни суми от продажба на цигари, но на каква цена?

Ще се лишат ли в Китай от част от приходите в името на здравето

12.12.2014 | 15:16 Редактор: Велко Каменов
Китайското правителство печели огромни суми от продажба на цигари, но на каква цена?

Най-голямата тютюнева компания в света – Китайската национална тютюнева компания(China National Tabacco Corp) - произвежда по 2,5 трилиона цигари годишно, предаде Bloomberg. Държавното предприятие е далеч пред конкурентите си. Втората по големина компания в света – Philip Morris – произвежда 880 милиарда цигари годишно. През 2013 43 от всеки 100 произведени цигари в света, са били направени от Китайската национална тютюнева компания. Компанията има 98% пазарен дял в Китай, където притежава 160 марки цигари. 7 от 10-те най-големи марки цигари в световен мащаб се произвеждат от Китайската национална тютюнева компания.

Тъй като компанията е държавна, приходите за бюджета са сериозни. Продажбите на големия производител на цигари за 2012 са били на стойност 170 милиарда долара. Приходите на Apple за същата година са 156,5 милиарда долара. 7% от приходите в хазната в Китай идват от тютюн.

В същото време обаче Китай е една от държавите, където смъртността, свързана с тютюнопушенето, е сред най-високите. На година по 1 милион души умират в резултат на употребата на цигари. Очаква се броят на хората, които всяка година умират поради тази причина, да достигне 3 милиона до 2050, ако не бъдат предприети сериозни мерки. Засега Китай не го прави. През 2013 беше въведена най-строгата забрана в областта -  забраната за официални лица да пушат на официални събития и на публични места. Много от мерките против тютюнопушенето, въведени в САЩ и Европа, до момента се избягват от Китай. Сега страната се намира в критичния момента, в който трябва да реши дали да не променя статуквото и да позволи на смъртността в резултат на тютюнопушенето да се увеличи, или да се лиши от част от парите, които получава от продажбата на цигари.