Защо младите японци не гласуват

Репортаж на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Токио

12.12.2014 | 17:24 Редактор: Георги Стоянов
Защо младите японци не гласуват

Шибуя е Мека за японските младежи.

Младежи, които не са особено известни с политическата си ангажираност.

През 2012 едва около една трета от хората на възраст между 20 и 29 години дадоха своите гласове. Процентът при хората над 60 беше два пъти по-висок.

Проучванията на общественото мнение показват, че избирателната активност в неделя ще е по-ниска от тази през 2012 – най-ниската след Втората световна война.

22-годишният Такаши Накамура няма намерение да гласува.

"Баща ми винаги ми казва да гласувам, гласувал съм само веднъж, не е интересно и не почувствах, че съм съпричастен към японската политика", казва Такаши Накамура, студент по химия.

Тази неангажираност според някои наблюдатели може да се отрази негативно на вота.

"Моето изследване показва, че колкото по-малко младежи гласуват, толкова по-малко са фискалните разходи за младите хора. И тъй като гласуват най-много възрастни хора, правителството заделя по-голяма част от бюджета си за тази част от населението - за да спечелят изборите", коментира Хироши Йошида, професор от университета Тохоку.

Този фокус върху по-възрастните избиратели е забелязал и Кенсу Кехарада, който ръководи неправителствена организация, която насърчава участието на младите хора в политиката.

Той твърди, че апатията произтича от усещането за безпомощност.

"Те чувстват, че нямат силата да променят каквото и да е. Япония има застаряващо население и те си мислят, че техният глас няма да бъде чут", казва Кенсуке Харада, представител на Youthcreate.

И все пак за тези, които ще пуснат гласовете си тази неделя, една тема присъства във всеки разговор.

"Повечето мислят за бъдещата си кариера, това е основното върху, което се фокусират", казва Махо Сугихара, студент по право."

Бъдеще и кариера - двете понятия не изглеждат особено свързани днес.

"Наистина е трудно да си намерите нормална работа, след като завършите университет.", допълва Наохиро Шигеми, студент по история.

От десетилетия работата в Япония означава да се захванете с нещо за цял живот. Това обаче започва да се променя. 

Анализатори посочват, че повечето работни места, създадени от администрацията на Абе, не са постоянни, като например позиции на не пълен работен ден или такива с временни договори.

Стагнацията при заплатите е друг ключов елемент в предизборния дебат.

Но когато обикаляте популярните дестинации в Шибуя с нещо за хапване в ръце, тези сериозни теми изглеждат далечни.

Попитани за най-големите постижения на премиера Абе, Шигеми казва, че ако не друго той поне е успял да запази работата си за цяла година.

Шери Ан, Bloomberg, Токио.