Ще успее ли Руската централна банка да спаси рублата

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Москва

11.12.2014 | 13:40 Редактор: Георги Стоянов
Ще успее ли Руската централна банка да спаси рублата

Райън Чилкот: Големият проблем е рублата. Курсът продължава да пада. Курсът е малко под 55 рубли за долар и е рекордно нисък.

Така че очакванията са, че те ще повишат лихвите. Въпросът е, с колко точно. Очакванията са, че това ще е с половин процент.

Не трябва да забравяме обаче, че Руската централна банка вече повиши лихвените проценти с 4% от началото на годината и фундаментите, като цената на петрола, те наистина са много неблагоприятни.

Още по темата

Според много анализатори това по никакъв начин няма да е достатъчно, да се постигне каквото и да е – да се задържи курса на рублата и да бъде овладяна инфлацията.

Тим Аш от Standard Bank казва, че ако те наистина искат да направят нещо, което да има тежест, те трябва да повишат лихвените проценти с 2,5 до 4%.

Той обаче допълва, че вероятно те нямат такова намерение. Така че това е голямото решение, което очакваме този следобед.

Това няма да е обикновена корекция на лихвения процент от страна на Руската централна банка.

Интересно, и като се придържаме към темата за Русия Райън, австрийската Raiffeisenbank попадна във фокуса на прожекторите за ролята си в уреждането на продажба на облигационна емисия за руска банка. Какво знаем за това?

Райън Чилкот: Да, проблемът с Raiffeisenbank е заради уреждането на продажбата на облигационна емисия за руската VEB.

Тази банка беше спасявана по време на кризата и е нещо като държавна инфраструктурна банка.

Управлението на продажбата на облигации на тази банка е фокус на това разследване, защото VEB попада под ударите на санкциите, както от страна на Съединените щати, така и от страна на Европейския съюз.

Санкциите не забраняват на руските подразделения на международни банки да извършват подобни транзакции, стига облигациите да са продадени на международните пазари и граждани на ЕС или Съединените щати не са замесени в извършването на операцията.

От Raiffeisenbank посочват, че са наясно със санкциите и съблюдават всички правила. Именно това проверяват американските и европейските инспектори.