fallback

Сахена: Цената на петрола ще падне до 40 долара

Коментар на Пуру Сахена, изпълнителен директор на Puru Saxena Wealth Management за телевизия Bloomberg от Хонконг

09.12.2014 | 13:32 Автор: Георги Стоянов

Пуру Сахена: Мисля, че цената на петрола ще върви надолу. Суровините са в мечи пазар. Трендът е надолу, така е от април 2011.

Същевременно доларът поскъпва и както знаете, всички суровини по света са деноминирани в долари.

Вие прогнозирахте ръст на долара от много отдавна.

Пуру Сахена: Доларът поскъпва и ние заехме бичи позиции спрямо долара още преди 3 – 4 години. И за момента очакванията ни се оправдават.

Все още съм на мнение, че доларът ще продължи да поскъпва още година или две, просто защото това е най-добрата опция сред валутите.

Още по темата

ЕЦБ печата пари, японското правителство прави същото, австралийският и канадският долар поевтиняват заради връзката си със суровините, така че единствената опция е американският долар.

При това програмата за вливане на ликвидност там приключи и американската икономика според мен е в много по-добра позиция от останалия свят. За това тяхната валута поскъпва.

Кажете ми, когато доларът поскъпва, това се отразява на петрола нали така? Връзката съществува – тази обратна корелация, която имаме спрямо облигациите и цената на златото също?

Пуру Сахена: Абсолютно. Всички суровини са свързани с американския долар, така че ако доларът поскъпва спрямо всичко останало, тогава цената на суровините се понижава. Случаят е такъв от много, много години.

Говорихме за това. Предполагам, че ОПЕК целят именно това. Те искат да свалят цената и са напълно съгласни да използват резервите си, за да се защитят от шистовата индустрия в САЩ. Ще успеят ли обаче да направят това?

Пуру Сахена: Аз осъзнах едно. Немисля, че група хора могат да контролират нещо за продължителен период от време.

Пазарът е много по-силен и много по-голям - пазарните участници, спекулантите и инвеститорите - така че аз вярвам, че цената на петрола ще продължи да се понижава може би дори до 40 долара за барел през следващите няколко месеца и през следващите няколко години. 

Златото и среброто също ще продължат да поевтиняват и мисля, че доларът ще поскъпва и ще изненада повечето хора.

Какъв ще е цялостния ефект от всичко това, какво означава това за акциите, защото видяхме и тази корелация?

Пуру Сахена: Мисля, че акциите ще спечелят, защото ако имате по-ниски цени на газта и по-ниски цени на петрола…

Освен това облигационният пазар не ви осигурява особено много опции. Така че на фона на падащите цени на суровините ви остава фондовият пазар, нали така?

Пуру Сахена: Акциите ще спечелят и мисля, че облигациите ще останат силни също - облигациите с инвестиционен рейтинг, просто защото суровините са евтини, а инфлацията остава под контрол.

Това са добри новини за акциите, както и за облигациите. Ако ме попитате, кои активи ще се представят по-добре през следващите 3 – 4 години, мисля, че акциите ще се представят по-добре от облигациите, и мисля, че акциите в развитите страни ще се представят по-добре от акциите на развиващите се пазари.

След като казах това, наскоро заехме позиции на Shanghai Composite. Също така през последните 7 – 8 месеца сме биче настроени спрямо Индия. Тази стратегия проработи доста добре.

Виждаме печелившите и губещите от всичко това. Губещите очевидно са производителите на петрол, производителите на енергия. От друга страна печеливши са авиокомпаниите. Има ли индустрии и сектори, които все още не сме забелязали?

Пуру Сахена: Ако погледнете компаниите за луксозни стоки, те ще спечелят много. Ако цената на енергията се понижи, хората обикновено имат повече пари да харчат за луксозни неща.

Също така туризмът, ресторантите - те се представят особено добре през последните няколко месеца.

Всеки сектор, който е ориентиран към потребителите, луксозните стоки както казах, производителите на автомобили.

Погледнете акциите в автомобилния сектор в Америка - те се представят наистина добре. Така че всичко, което е свързано с луксозните потребителски стоки, мисля, че е доста позитивно.

fallback
fallback