fallback

Разочарование на пазара след пресконференцията на Драги

Коментар на Майк Реган за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

05.12.2014 | 15:27 Автор: Георги Стоянов

Пазарът наистина ли беше разочарован от Драги. Те бяха ли позиционирани за някаква по-сериозна стъпка?

Майк Реган: Както ти каза, миналият месец Драги заяви, че ЕЦБ, цитирам, ще действа, колкото може по-скоро, за да успокои опасенията за по-ниска инфлация.

Това обаче е Европа. Знаем, че „колкото е възможно по-скоро” не означава следващият месец.

Майк Реган: Ключовият израз тук беше, „колкото може по-скоро”, ако въобще е възможно, като се имат предвид различията в политиките. Но определено, заради пазарната реакция хората очакваха нещо.

Нямаше много анализатори, които очакваха, че те ще излязат и ще обявят програма за вливане на ликвидност още днес, но много очакваха Драги да намекне за това, да намекне, че подобна идея е в списъка с предстоящи мерки.

Вместо това той каза, че ще оценят отново ситуацията следващото тримесечие и същевременно понижи прогнозата си за растежа и инфлацията.

Това не е голяма изненада, че не бяха обявени някакви по-решителни мерки тази седмица, но знаете ли, на пазарите им се искаше това да се случи.

Това демонстрация на бездействие. Първо понижи прогнозите и след това каза, че не са в състояние да направят нищо по въпроса за момента.

Майк Реган: Точно така. Освен това много хора се чудеха, какво ще каже за петрола. Дали ще внесе някаква яснота. Този срив в цените на петрола.

Той спомена ли ги?

Майк Реган: Той говори за тях и каза, че ниските цени имат, както положителни, така и отрицателни страни, както всички добре знаем.

Той не застъпи едната или другата гледна точка. Много хора си мислят, че по-ниските цени на петрола очевидно ще доведат до по-ниски очаквания за инфлацията и че това, от своя страна, ще им предостави повече основания за икономически стимули.

Той говореше за положителния ефект за потребителите, авиокомпаниите, но просто не зае позиция.

Вие следите фондовите пазари не само в САЩ, но по цял свят. И разбира се суровините, активите с фиксирана доходност, валутите. Кои пазари реагираха най-много на липсата на новини от Драги?

Майк Реган: Най-вече страните от периферията на еврозоната – Италия, Испания – в определен момент техните водещи индекси изгубиха близо 3%.

Dax в Германия бележи над 1% спад. Индексите на страните извън валутния съюз се представят малко по-добре.

Там също има спадове – Великобритания, Швейцария, Швеция – индексите там са или без промяна или с лек спад.

Най-голямо движение има в Италия, Испания, Германия и Франция.

Трябва да споменем, че Bank of England също не направи нищо по отношение на лихвените проценти и тяхната програма за вливане на ликвидност. Тук в Съединените щати имаме данните за ново-подадените молби за помощи за безработни. Ще бъде публикуван и доклада за безработицата. Това има ли изобщо някакво значение за тези калкулации?

Майк Реган: Ако погледнем графиката на фючърсите, не изглежда това да имам каквото и да е отражение върху търговията.

Коментарите на Драги бяха направени малко по-късно. Тогава имахме този спад. Вниманието на американските пазари обаче е сравнително краткосрочно, когато става въпрос за европейски проблеми.

След като европейските пазари затвориха, спадът тук беше минимален. S&P губеше 0,2%, така че данните за безработицата могат да коригират това.

Добре всички ги очакваме. Майк Реган, благодаря ви много.

fallback
fallback