Олег Тинкоф: Евтината рубла е проблем само за руснаците, които пътуват

Интервю на Райън Чилкот с Олег Тинкоф, председател на TCS Group за телевизия Bloomberg от Лондон

04.12.2014 | 17:08 Редактор: Георги Стоянов
Олег Тинкоф: Евтината рубла е проблем само за руснаците, които пътуват

Райън, той беше в доста игриво настроение.

Райън Чилкот: Така е, какъв ден само. Руският президент се обръща към руската дума. Тим Аш каза, че това е наистина ключов ден за руснаците.

Речта на президента е днес по обед московско време. Вероятно най-важната реч на руския президент за 14-те години, в които е управлявал.

И много от това, за което говорих с Олег Тинкоф, очевидно рефлектира движението на рублата през последните няколко седмици и годината като цяло.

Още по темата

За това говорихме доста. Днес рублата малко изненадващо леко поскъпна. Защо?

Чухме централната банка тази сутрин да казва, че това, което се случва с рублата няма нищо общо с пазарните фундаменти и че това е заплаха за финансовата стабилност - волатилността от последните седмици.

Също така те току що понижиха всички минимални репо лихви, свързани с валутната търговия и казват, че са готови да се намесят без ограничения.

Фактът, че те казват, че това е заплаха за финансовата им стабилност е ключов, защото това означава, че могат и вероятно ще се намесят още по-решително, отколкото в началото на седмицата, сега когато курсът на рублата е свободно плаващ. Това е предупреждението.

Райън Чилкот: Точно така. Те на практика казват, ще започнем да се държим като другите централни банки, няма да се опитваме да задържаме курса на рублата, но ако преценим, че нещата наистина тръгнат на зле, няма да ви кажем, но ще се намесим по решителен начин.

С Олег Тинкоф дискутирахме сривът на рублата и  той каза знаете ли, това наистина е изненада, чуйте:

Олег Тинкоф: Не може да си направите бизнес план в тази страна, защото всичко се променя толкова бързо, толкова драматично.

Това е едно много трудно място да правите бизнес. Но и затова възвращаемостта е голяма. Знаете, има риск, но има и премия.

Мястото е много по-рисково, но и печалбите са много по-добри. Конкуренцията е голяма и освен това, нещата са също толкова непредвидими, колкото бяха през 90-те.

Нещата не са по-прозрачни. Да, през 90-те, хоризонтът в който си правех планове, беше два месеца или месец, сега е година или две, така че може би е малко по-добре, но въпреки това, ние не може да планираме с хоризонт от 5 или 10 години.

Райън Чилкот: Вие споменахте рублата.

Олег Тинкоф: Да.

Райън Чилкот: Сривът беше доста драматичен.

Олег Тинкоф: Аз дори не мога да повярвам. Аз щях да загубя бас от теб, когато се срещнахме в Швейцария.

Ти каза, че едно евро ще струва 62 рубли през ноември. Аз щях да се обзаложа, че това няма да е така, за един милион евро.

Ти можеше да спечелиш от мен един милион евро. Не мога да повярвам, но това е положението. Това е Русия.

Райън Чилкот: Значи нещата са непредвидими за бизнеса в Русия, но какво означава това за руснаците? Спадът на рублата.

Олег Тинкоф: За обикновените руснаци това не означава много, защото честно казано те пазаруват в екосистема от рубли, така че за тях нещата няма да се променят много, освен ако не става въпрос за вносни продукти.

Но руснаците като цяло не консумират много чуждестранни продукти, така че нещата малко или много ще са ок.

Това наистина ще засегне тези, които пътуват в чужбина, на почивка в Европа, но техният брой е изненадващо малък.

Европейците биха ви казали, че руснаците са навсякъде, особено италианците и испанците.

Те биха казали, че руснаците са навсякъде, че наоколо има само руснаци и какво изобщо се случва - те всички са богати и всички са тук.

Но статистиката е много интересна. В Русия са издадени едва 15 милиона задгранични паспорта при население от 140 милиона.

Така че много малка част от населението пътува навън. Те са много, когато ги видите в супермаркета в Милано, но като процент от руското население това са много малко хора.

Не повече от 10% от хората пътуват навън. Затова, като цяло, на руския потребител на него не му пука особено за курса на рублата.

Райън Чилкот: Олег Тинкоф допълни, че изглежда централната банка е обезпокоена от спада на рублата.

Днес изглежда са се намесели. Рублата леко поскъпна, но все още е на нива от над 50 долара и спадът от началото на годината достига 40%.

И определено, хората ще искат да чуят какво ще каже по въпроса руският президент.