Руската банкова система изпитва "известна паника": Дубинин

02.12.2014 | 18:00
Руската банкова система изпитва

Руската банкова система изпитва "известна паника", след падането на петрола, според Сергей Дубинин, председател на Надзорния съвет на банка ВТБ, вторият най-голям кредитор в Русия, съобщава Bloomberg.

Свободно падащата рубла и по-високите лихви на централната банка са "лоша комбинация" за икономиката, каза той пред делегатите на конференция в Лондон на 2 декември.

Дори при "болезнени" действия, политиците нямат друг избор при сегашните обстоятелства, след срива на валутата, каза той.

Най-големите държавни банки в Русия търпят сериозни загуби, принуждавайки някои да искат правителствена помощ, след като САЩ и ЕС им наложиха санкции заради конфликта в Украйна и най-големия спад на рублата.

ОАО Сбербанк, най-големият кредитор в Русия намали прогнозата си за печалба на 26 ноември, а ВТБ Груп освободи над една трета от служителите си в Европа през третото тримесечие и поиска държавна помощ

"Икономистите дълго време убеждаваха всички, че с падането на цените на петрола ще влезем в сложна социална и икономическа криза. Затова когато тя започна, стана очевидна известна паника, в това число и в банковия сектор", каза Дубинин, цитиран от Bloomberg и Ведомости.

Дубинин изрази увереност, че руските банки ще се справят с тази ситуация.

"Ще има стабилизиране, но за съжаление на руската банкова система, най-вероятно на неблагоприятно за нея ниво", добави той.

Руското правителство ще инвестира 40 млрд рубли в преференциални акции на ОАО Газпромбанк става ясно от декрета, подписан от министър-председателя Дмитри Медведев, публикуван на 2 декември.

На 2 декември руското правителство коригира прогнозата си ръст на БВП за 2015 - и обяви, че очаква спад от 0,8 процентни пункта, при петрол на 80 долара за барел.

Това ще бъде първата рецесия от 2009.