Може ли Русия да фалира

Коментар на Лаурен Гуудрич, старши анализатор на Stratfor за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

04.12.2014 | 15:53 Редактор: Георги Стоянов
Може ли Русия да фалира

Наблюдаваме изтичане на капитали от страната в размер на 100 милиарда долара. Имаме спад на преките чуждестранни инвестиции с 50%, а рублата е изгубила над 20% от стойността си през последните 4 месеца. Наред с всичко това имаме цените на петрола и санкциите. Какво вещае всичко това за икономическото бъдеще Русия?

Лаурен Гуудрич: Русия е изправена пред перфектната буря от икономически проблеми в момент, когато се опитва да се справи с множество други кризи.

Те се опитват да се месят в това, което се случва в Украйна и отношенията им със Запада са силно обтегнати.

Още по темата

Сега трябва да решат и тези сериозни икономически проблеми, които на фона на всичко останало вероятно ще се задълбочат.

Много, много проблеми. Какво означава всичко това за Владимир Путин? Знаем, че досега той имаше огромен политически успех. Той има невероятно голяма подкрепа за действията си в Русия, но не и на международната сцена, разбира се. Всички тези икономически проблеми обаче… Няма ли да започнат да подкопават основите, на които е стъпил?

Лаурен Гуудрич: Хубавото нещо за Русия в момента е, че те разполагат с кеш. Те разполагат с малко под 600 милиарда долара.

Тези пари са във валутния й резерв и държавните пенсионни фондове. Така че всъщност Русия има пари, които може да налее в икономиката си, ако  това е нужно.

По време на предишни рецесии Русия похарчи около 250 милиарда от тези резерви, така че те са наясно, че парите могат да бъдат похарчени наистина бързо.

И сега, когато цените на петрола са толкова ниски, Русия знае, че с тези пари няма да изкара много дълго.

Ето защо Кремъл стана много консервативен. Путин и руският елит станаха много консервативни за това кога и как да бъдат похарчени тези пари.

Имали все пак опасения за това, че Русия може да фалира?

Лаурен Гуудрич: Опасения съществуват, не само за това, че Русия може да фалира, но и за руските държавни компании, които дължат огромно суми пари – десетки милиарди долари на западни кредитори.

Така че опасенията, че тези руски компании могат да фалират, са големи, освен ако руското правителство не се намеси и не ги финансира, което всъщност е стратегия, която в момента се обсъжда в Кремъл.

Интересно е, разговарях с руски инвеститор пред ден, който коментира, че Владимир Путин толкова много иска да е на международната сцена, да е световен играч и всички да се отнасят към него с респект, че ако се стигне до там, че Русия да фалира, това за него ще е много неприятно.