Русия губи по 100 милиона долара на ден от ниските цени на петрола

Винсент Сигнарела и Ханс Хюмс за сривa на рублата и цената на петрола в Smart Street с Триш Реган по телевизия Bloomberg

03.12.2014 | 17:06 Редактор: Георги Стоянов
Русия губи по 100 милиона долара на ден от ниските цени на петрола

Триш Реган: Нека поговорим първо, какво се случва с рублата. Рублата наистина пострада тази година и се очаква тя да се обезцени дори още повече.

Винсент Сигнарела, Bloomberg:

Да, може да кажем, че рублата е в състояние на свободно падане. След срещата на ОПЕК миналата седмица тя е изгубила приблизително 16% спрямо долара, като спадът за годината вече е над 40% и анализаторите очакват той да продължи.

Триш Реган: Ок, ако рублата се обезцени, на практика всичко в Русия започва да става все по-скъпо и по-скъпо.

Ханс Хюмс, изпълнителен директор на Greylock Capital Management:

Да, вносните стоки определено поскъпват.

Триш Реган: За всички руснаци.

Още по темата

Ханс Хюмс: Ако се замислим от гледна точка на икономическия мениджмънт, като позволяват рублата да се обезценява, това всъщност е единственият инструмент, с който Руската централна банка разполага, за да защити резервите си и същевременно да балансира икономиката към новите цени на петрола.

С други думи това е единственият механизъм, с който те разполагат, за да може икономиката им да продължи да функционира.

Триш Реган: Смятате ли, че той ще проработи?

Ханс Хюмс: Знаете ли, това е интересно.

Триш Реган: Имам предвид Япония опита да го направи, ние се опитахме също.

Ханс Хюмс: Току що идвам от среща на инвестиционния ни борд и ние се опитахме да дешифрираме, дали това поевтиняване на рублата е достатъчно, за да балансира икономиката им към спада на цената на петрола.

Пътят, по който Русия е поела, обаче е рискован, защото ако позволите рублата да се обезцени, това дава предимство на износителите, което е важно за всяка ориентирана към износа икономика, но когато говорим за вносни стоки, например месото, новите цени поставят хората в много неприятна ситуация и въпреки че руснаците са свикнали да страдат, мога да си представя до какво може да доведе това.

Триш Реган: Казвате, че са свикнали да страдат. Да поговорим малко за кариерата на Владимир Путин и какво означава всичко това за него, защото, да не забравяме, за известни време Русия наистина успяваше да се задържи на гребена на вълната на фона на много високите енергийни цени.

Колкото повече поскъпваше енергията, толкова по-добре беше страната и толкова по-добре беше той.

Какво ще се случи сега, като имаме предвид, че са наложени санкции и имаме тези падащи цени на петрола? Ханс?

Ханс Хюмс: Това е интересно. Може да се обзаложите, че руснаците са свикнали да страдат, но за останалия свят, това което Путин прави, всъщност е признак за слабост.

Току що излезе една чудесна статия в New Yorker за Меркел, за това, как на среща през 2007 Путин е довел неговия черен лабрадор, за да я накара да се чувства неловко.

Тя много се страхува от кучета. И нейният коментар за това, беше, че това е признак за човек, който се страхува от собствените си слабости. Това каза тя пред пресата. В много отношения това, което той прави сега, е…

Триш Реган: А какви са неговите слабости?

Ханс Хюмс: Това, което прави сега. Тези прояви на мъжкарство, не само че си сваля ризата и язди коне, става въпрос за тази инвазия, подкрепата за бунтовниците в източна Украйна - това е признак на мачовщина, която може би се харесва на населението, отразява тяхното разбиране за геополитическите заплахи, но за останалата част от света всичко това го кара да изглежда слаб.

Триш Реган: Позволете ми да попитам Винсент, мислите ли че той ще промени поведението си или има достатъчна подкрепата, за да продължи да се противопоставя на останалия свят?

Винсент Сигнарела: Динамиката е интересна, аз се срещнах с няколко мои приятели, руски приятели, които бяха журналисти в Москва, но сега работят тук и според тях Западът подценява ситуацията около Путин.

Това, че младите хора в Русия по някакъв начин ревнуват за страдания, които родителите им са понесли през Втората световна война.

Те казват, че всъщност не са направили нищо страната си и че да страдаш и да понасяш трудностите, както са го правили родителите им, е патриотичен дълг.

Те изобщо не се притесняват от всичко това. Те казват - давай Путин, разкажи играта на Запада.

Триш Реган, Bloomberg: Интересно, Даниел Йорген, енергиен експерт, разговаря с Шърли Роуз. Ето какво казва той за Путин и Южен поток.

Даниел Йорген, заместник председател на HIS Inc. от Вашингтон:

Той няма маневреността на икономическия фронт, която имаше. Това, което предлагаше на хората, беше следната сделка - аз ще ви дам по-добра икономика, и го направи, а вие ме оставяте да правя, каквото си искам.

Триш Реган: Добре, как да тълкуваме това? Фадел Гейт, би ли споделил с над, какво ще е политическото бъдеще на Путин в Русия, ако той продължи със сегашната си политика?

Фадел Гейт, старши анализатор на Oppenheimer&Co. от Ню Йорк:

Нека кажем така, сега той е по-малко популярен, отколкото беше преди 4 или 5 месеца, защото е наказан с почти 100 милиона долара на ден по-малко приходи от  износа на петрол, отколкото имаше само преди 5 -6 месеца.

Така че като минат още 6 месеца, ако той все още е на власт, неговата популярност ще е под 10% и вероятно няма да има къде да се скрие, защото в крайна сметка двигателят на руската икономика са приходите от износ на петрол.

Вземете тези приходи и това ще дръпне килимчето под краката му. Комбинацията от икономически санкции и падащите цени на петрола ще свършат работата.

Не е необходимо да го бутаме, той сам ще скочи.

Триш Реган: Не трябва да го бутаме, той сам ще скочи. Добре, какво означава всичко това за инвеститорите.

Вие следите региона, руският дълг достатъчно евтин ли е за да го купуваме, рублата, достатъчно евтина ли е, за да се заинтересуваме?

Ханс Хюмс: Погледнете, която и да е графика, MICEX или кредитните суапове за защита от фалит в Русия - всичко изглежда на ръба на пропастта.

Ние разгледахме ситуацията преди около седмица. След това обаче дойдоха новините от ОПЕК и пропастта стана още по-стръмна.

Ние все пак следим това развитие много отблизо. Рублата поевтиня сериозно. Когато сме виждали валути на развиващи се страни да се сринат така, след като стигнат дъното, те обикновено носят добра възвращаемост.

Не бих я препоръчал сега, защото има още на къде да се обезценява, но си струва да се следи.