Руски банки наложиха ограничения върху тегленето на валута

Райън Чилкот за провала на Южен поток и драматичния спад на рублата в коментар за телевизия Bloomberg

02.12.2014 | 15:39 Редактор: Георги Стоянов
Руски банки наложиха ограничения върху тегленето на валута

Германският Dax достигна дневен рекорд, прехвърляйки границата от 10 хиляди пункта. Преди време говорехме за спора между Русия и Европа и какво би означавало това за германските акции, а сега акциите просто поскъпват, независимо какво се случва. Кажи ни за този спор за този газопровод и колко значимо е всичко това за страните в Европа?

Райън Чилкот: Това беше голяма история. Това беше проект за 45 милиарда евро. Газпром вече е похарчил около 10 милиарда евро.

Цялата идея беше да има алтернатива на газовите доставки чрез Южен поток от Русия по дъното на Черно море към Южна и Западна Европа.

Това трябваше да е алтернатива на тръбите през Украйна и Беларус. Брюксел никога не е бил особено щастлив от идеята поради две причини.

Първо,  защото не харесват идеята руснаците да контролират както доставките, така и газопреносната мрежа. Това беше спорен момент.

След това имаме и геополитическият проблем. Така Украйна би изгубила тежестта си, точно в момент, когато е въвлечена в този конфликт с Русия и подкрепяните от Кремъл сепаратисти в източната част на страната.

Украйна казва - не може да позволите това, ако го позволите, руснаците просто ще ни заобиколят и след това ще правят, каквото си искат.

Това бяха факторите и руснаците казаха, добре, започваме да строим тръбата в България, но българите, в съответствие с европейската политика, не дадоха разрешение газопроводът да бъде продължен.

Руският президент вчера се шегуваше с българите, като каза, че са се отказали от суверенитета си.

Сега руснаците казаха, чакайте малко, така тръбата стига до никъде. Вместо "Южен поток", ще направим "Син поток" до Турция.

Освен това те казват, че новата тръба ще струва с 10 милиарда евро по-малко. Това ще е алтернатива на доставките за Западна Европа.

Така че ще има допълнителни газови достави за Турция и това не е задължително нещо лошо. Там може да бъде изградено и газово хранилище.

Райън, съвсем на кратко. Това не е задължително лошо нещо, когато говорим за газовия пазар, но кажи ни за рублата.

Райън Чилкот: Това е забележително. Тя все още е на нива над 50 рубли за долар. Тя леко се съвзе, но все още е по-слаба от нивата, от които започна този срив.

Спадът е изключително драматичен. Вчера имаше спекулации, че вероятно Руската централна банка се е намесила и е похарчила половин милиард долара.

Още по темата

Днес централната банка заяви, че не са правили подобна интервенция. Това обаче не означава,че контролирани от държавата банки не са били накарани да се намесят.

Много руски медии съобщиха, че руските банки са ограничили размера на депозитите, които могат да бъдат теглени в чуждестранна валута.

В зависимост от банката ограниченията варират от 300 долара до 5000 долара.

Голямата тревога около всичко това е, че е едно валутата ви да се обезценява, а съвсем друго, ако това предизвика банкова паника.