fallback

Стачката на Lufthansa приземи 1300 полета на 1 декември

01.12.2014 | 18:39

Най-голямата авиокомпания в Германия, Lufthansa отмени 1300 полета от обяд на 1 декември за 36-часова стачка, съобщава АФП.

Общо 150 000 пътници са засегнати от десетата стачка на пилотите за 2014, година, в която протестите на машинистите предизвика хаос в най-голямата икономика на Европа.

Пилотският синдикат Vereinigung Cockpit стартира протестите за вътрешните и европейски полети в 1100 по Гринуич. От 0200 по Гринуич във вторник, 2 декември стачката ще обхване и дългите полети и каргополетите.

Най-голямата европейска авиокомпания съобщи, че е трябвало до отмени 1350 полета, почти половината от общо 2800 планирани по график, до края на стачката, обявен за 2300 по Гринуич на 2 декември.

На летищата в Германия настроението бе спокойно - авиокомпанията бе уведомила пътниците предварително с мейли, текстови съобщения и списък на анулираните полети на сайта си.

Преговорите между авиокомпанията и синдиката отново се провалиха в петък, 28 ноември заради спор около пенсионните споразумения за около 5400 пилоти.

В момента пилотите имат право да се пенсионират на 55г. и да получават до 60% от заплатата си, докато стигнат възрастта за пенсиониране от 65г.

Пилотите на Lufthansa протестираха и в началото на годината.

Пред април стачката им предизвика отмяната на хиляди полети и се отрази сериозно на резултатите на компанията.

Превозвачът съобщава, че всички стачки, които преживя тази година, включително на летищния персонал са й стрували около 170 млн евро.

Пилотите казват, че също се тревожат за бъдещата стратегия на компанията, включително плановете за нов нискобюджетен превозвач на дълги дестинации. Това е възможно решение за Lufthansa, която се бори с ожесточената конкуренция в сектора.

fallback
fallback