Планът на Юнкер за растеж ще бъде представен на 26 ноември

25.11.2014 | 17:51
Планът на Юнкер за растеж ще бъде представен на 26 ноември

Топ приоритетът на комисията Юнкер е да върне отново Европа на пътя на растежа и да увеличи работните места, без допълнителен дълг.

Пакетът на ЕК за заетостта, растежа и инвестициите ще бъде насочен към намаляване на регулациите, по-умното изразходване на финансовите ресурси и гъвкавото ползване на обществените фондове за осигуряване на 300 млрд евро допълнително частно и публично финансиране за 3г.

Инвестициите ще бъдат насочени към:

  •  инфраструктура - широколентов достъп, енергийни мрежи и транспортна инфраструктура;
  •  образование, изследвания и иновации;
  •  възобновяема енергия и енергийна ефективност;
  •  проекти в помощ на младежите за намиране на работа /изграждане на Младежка гаранционна схема/.

Президентът на ЕК ще представи плана в Европейския парламент в сряда, 26 ноември, изпълнявайки обещанието, което даде да съживи ръста чрез 300 млрд евро инвестиции.

 

Пакетът мерки трябва да допълни реформите и усилията на националните правителства да се справят с дълга си и да придружи монетарните стимули на ЕЦБ. Планът на Юнкер ще бъде внимателно проверяван от инвеститорите за някакви индикации за евентуални допълнителни разходи, които може да се наложи да бъдат направени в резултат на действията на Комисията.

Европейските чиновници твърдят, че основната част от инвестициите от 300 млрд евро ще бъдат частни. Някои твърдят, че 20-30 млрд евро от обществените средства може да осигурят 10-15 пъти сумата от частни инвеститори, успокоени, че европейските средства ще поемат първи всякакви загуби от проектите, съобщава Ройтерс.

Планът на Юнкерр ще разчита много на такива механизми за левъридж, твърди неназован от Ройтерс източник.

 

Годишният бюджет на ЕС е 140 млрд евро, в а за седемгодишния период 2014-2020 - около 1 трлн. евро. Комисията трябва да представи бюджета за 2015 през декември. Той почти изцяло се финансира от страните-членки.

В Многогодишната финансова рамка /MFF/ миналата година ЕС засили това, което нарича "специални финансови инструменти - заеми, гаранции и др. инструменти за споделен риск", приложени в координация с Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд.

Сред техните функции е да помогнат на малките компании да преодолеят трудностите в набиране на финансиране на пазара и да набират средства за големи транспортни и енергийно-инфраструктурни проекти от различни от банките институции - например пенсионни фондове и застрахователни компании.

MFF включва и специални категории разходи за ключово инфраструктурно финансиране, по-специално за програмата "Свръзана Европа" /Connecting Europe Facility, по който са предвидени 33,3 млрд евро до 2020 за пътни и жп връзки между страните-членки, за енергийни и газови връзки и информационни мрежи, които ЕС вярва, че не биха могли да бъдат изградени само чрез пазарни механизми.