BoJ остави валутната си политика без промяна

19.11.2014 | 08:32
BoJ остави валутната си политика без промяна

BoJ остави валутната си политика без промяна в сряда след двудневно заседание, след като данните, публикувани в понеделник показаха, че в третото тримесечие на 2014 страната е влязла в рецесия.

Без изненада BoJ се обяви за запазване на програмата за изкупуване на активи от 80 трлн йени /683 млрд долара/ годишно, която тази година увеличи през октомври.

„Японската икономика запазва тенденцията към поддържане на умерени темпове, въпреки някои запазващи се слабости, особено в производството“, обяви BoJ.

„Курода би трябвало да е облекчен“ коментира Наоми Мугумура, икономист в Mitsubishi UGJ Morgan Stanley Securities Co. „Той ще трябва да осигури повече стимули, вероятно във втората половина на следващата фискална година, но засега няма за какво да се тревожи. Може да работи спокойно“, съобщава Bloomberg, цитирайки Мугумура.

Курода получи подкрепа с 8 срещу 1 гласа.

Шинзо Абе обяви предсрочни избори в опит да удължи мандата си и да спаси политиките на Абеномиката. Той отложи с 18 месеца увеличението на данъка продажби до 10% след като повишението от 8/ през април вкара Япония в четвъртата рецесия от 2008.