fallback

Какво ще донесе търговското споразумение между Австралия и Китай

Коментар на Пол Алън за телевизия Bloomberg от Бризбейн

17.11.2014 | 12:56 Автор: Георги Стоянов

В какво се състои споразумението?

Пол Алън: Шери, трябва да изчакаме малко, за да разберем. Имаше много спекулации, но това, с което разполагаме е декларация за намерение, която ще бъде подписана между търговския министър на Австралия и неговия китайски колега.

Правните текстове все още се изготвят, след което ще имаме нещо като церемония и чак тогава ще разберем, в какво се състои сделката.

Все пак имаме предварителна информация. Разбираме, че ще бъдат вдигнати митата върху 95% от австралийските продукти, изнасяни за Китай.

Още по темата

Също така ще бъдат понижени митата върху износа на говеждо месо и млечни продукти. При това австралийският милиардер, най-богатата жена в страната Джина Рейнхарт даде знак, че ще се възползва от споразумението.

Тя открива много голяма фабрика за млечни продукти тук в Куинсланд. За съжаление производителите на захар и ориз в Австралия са изключени от сделката, но предполагам, че в крайна сметка нямам как всички да са доволни.

Колкото до това, на каква стойност ще бъде споразумението, нека да кажем така. Когато Нова Зеландия подписа споразумение за свободна търговия с Китай през 2008, търговията между двете страни се удвои.

Търговският стокообмен между Австралия и Китай миналата година възлизаше на 150 милиарда австралийски долара, така че това ви дава някаква представа за това, какви са очакванията на австралийското правителство за тази както изглежда доста изгодна сделка.

 

fallback
fallback