Си Дзинпин: сериозни задачи стоят пред Азия

10.11.2014 | 08:03
Си Дзинпин: сериозни задачи стоят пред Азия

Световните лидери са в Пекин на срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество и Китай привлича най-голямо внимание. Президентът Си Дзинпин подписа икономически договори с Русия. Коментар от Пекин на Стивън Енгъл, Bloomberg за “First Up.” (Source: Bloomberg).


Още по темата

"Водещата тема, разбира се, е Китай.

Втората най-голяма икономика в света, която е на път да се превърне в най-голямата, приема случващото се на азиатско-тихоокеанския форум в Пекин много сериозно.

Властите се опитаха да намалят замърсяването, наложиха ограничения на движението в Пекин, така че почетните гости на форума да могат да се разходят.

Като цяло постигнаха успех и в същото време те се опитват да легитимират водещата си роля, на фона на досегашната хегемония на Съединените щати тук в Азия.

Американският президент Обама също пристига днес, за своето участия във форума на световните лидери.

В сряда ще се състои и ключовата среща между него и китайският президент Си Дзинпин. 

Си направи изявление пред срещата на изпълнителните директори през уикенда, в рамките на което той подкрепи с цифри тезата, че забавянето на китайската икономика не е притеснително и че този сценарий не е толкова тревожен.

По неговите думи Китай има силно позитивни перспективи и може да предолжи трайни и неограничени  възможноси на всички останали членове на Форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

В този мащабен икономически блок участват 21 държави и региони.

Той формира над половината от световния брутен вътрешен продукт, 44% от световната търговия и включва три от водещите световни икономики - Съединените щати, Япония и Китай".

Вижте видеото.