Може ли Индия да се конкурира с Китай като аутсорсинг дестинация

Трудът в Китай поскъпва и това дава шанс на Индия

07.11.2014 | 12:52 Редактор: Велко Каменов
Може ли Индия да се конкурира с Китай като аутсорсинг дестинация

Ивон Ман от телевизия Bloomberg разгледа темата за това къде може да бъде организирано световното производство в бъдеще. Надписът „произведено в Китай” е добре познат на всички и можем да го видим на всякакви производствени стоки. Въпросът е дали е възможно все по-често да виждаме надпис „произведено в Индия” на производствените стоки, които купуваме.

Най-значимият фактор, който работи за това Индия да се превърне в желана аутсорсинг дестинация за различни компании, е евтината работна ръка. Средните разходи на производителите за 1 час труд са 92 цента в Индия и 3 долара и 52 цента в Китай по данни на BCG. Разликата е голяма и може да накара производителите да започнат да гледат все по-често към Индия, когато избират къде да произвеждат стоките си. Министър-председателят на страната Наредра Моди обяви планове да увеличи дела на производството в брутния вътрешен продукт на страната. Производството в Индия за 2013 заема едва 13% от БВП. За сравнение в Китай през същата година делът на производството е бил 30%.

Не липсват и пречки  пред това световното производство да разчита повече на Индия. Обърканите трудови закони и лошата инфраструктура могат да се окажат сериозни неприятности за компаниите. Индия изостава от Китай и по отношение на инвестициите в пътища, пристанища и електрическата мрежа, от които компаниите се нуждаят, за да работят лесно и ефективно.