Индонезия намалява субсидиите на горивата от 2015

03.11.2014 | 10:06
Индонезия намалява субсидиите на горивата от 2015

 

Новото правителство на Индонезия съобщи, че намаляването на субсидиите за горивата е най-важния приоритет в програмата му. Президентът Джоко Уидодо го постави в центъра на плана си за възстановяване на икономиката. Икономиите ще се използват за инфраструктурни проекти.

Мениджърите на най-големите фондове в Индонезия се запасиха с кеш, заради опасения, че президентът Джоко Уидодо може да не успее да съживи най-голямата икономика в ЮИ Азия, съобщи Bloomberg на 30 октомври.

Червено-бялата коалиция, която подкрепи загубилия президентските избори кандидат Прабоуо Субианто контролира около 60% от парламента, с което упражнява контрол над законопроектите и би могла да бъде препятствие за плановете на Уидодо да увеличи разходите в образованието, здравните грижи и инфраструктурата.

За намаляване на субсидиите Уидодо няма нужда от парламентарна подкрепа, но за пренасочването на средствата депутатите трябва да гласуват.

Цените на горивата вероятно ще се увеличат най-малко с 2500 рупии за литър. Увеличение от 3000 рупии би освободило цената от субсидии на 90% в бюджета за 2015. Така ще се деблокират около 16 млрд. долара годишно, които може да се използват за социалната програма на Уидодо, според доклад на UBS AG от 22 октомври. Индонезия отдели 28,5 млрд долара за субсидии за горива и енергия за следващата година, една четвърт от държавните разходи.

"Повишаването на цените на горивата в духа на пазарните очаквания ще бъде първия тест за нова правителство", каза Алвин Патисахусива, главен анализатор в PT Manulife Manajemen Indonesia, цитиран от Bloomberg.

Икономиката на Индонезия ще отбележи ръст от 5,2% през 2014, най-слабия от 2009, според прогнозите на анализаторите, събрани от Bloomberg. Джокови си постави за цел ръст до 7% до 2016.

Чуйте коментара от Джакарта на Алия Каренина от Bloomberg във видеото.