Износът на калай от Индонезия ще намалее

Ниските цени на метала не са по вкуса на производителите

15.10.2014 | 10:15 Редактор: Велко Каменов
Износът на калай от Индонезия ще намалее

Алиа Каренина от телевизия Bloomberg коментира ситуацията на пазара за калай. Анализаторите очакват износът на калай от страна на най-големия производител на метала – Индонезия – да падне. Основните причини, които се изтъкват, са слабото търсене, падането на цените на метала и очакваните по-строги правила, които правителството ще наложи върху износа на калай.

Прогнози, направени от един анализатор и шестима производители на калай, показват, че най-големият производител на метала ще изнесе най-малко количество през четвъртото тримесечие на 2014 от повече от една година насам. Продажбите на калай, които Индонезия осъществява зад граница, могат да паднат до 16 000 тона за четвъртото тримесечие на 2014. Нивата на износа не са били толкова ниски от третото тримесечие на 2013.

Откакто достигнаха 6-месечен връх през април, калаените фючърси отбелязаха спад от 15%. На 24 април фючърсите се търгуваха на цена от 23 849 долара за тон. След това обаче се появиха опасенията, че забавящият се икономически ръст може да намали търсенето от страна на Китай – най-големият потребител на индустриални метали. Цените на калая паднаха дори след като износът на метала от Индонезия през септември 2014 намаля с 15% в сравнение със септември 2013.

Правителството на страната ще наложи нови стандарти за пакетирането, класифицирането, размера и формата на пратките при износа на калай от първи ноември. В резултат на тези мерки и спада на износа от Индонезия, цените на метала може да се възстановят.