Инвестиция в ТЕЦ Варна е неоправдана: ЧЕЗ

02.11.2014 | 11:19
Инвестиция в ТЕЦ Варна е неоправдана: ЧЕЗ

Надежден бизнес проект за ТЕЦ Варна е невъзможен, съобщи ЧЕЗ след приключване на работата на работната група с участието на компанията и БЕХ.

Двете компании разработиха финансов модел, който е показал, че енергийният пазар в региона не подкрепя инвестиция в проекта.

 

Разговорите между ЧЕЗ и БЕХ се проведоха на 31 октомври. На срещата е била обсъждана експлоатацията на ТЕЦ Варна при пазарни условия, съгласно европейските изисквания.

 

Двете страни са обсъждали как да се „намери подходяща форма за реализация на екологизация и последваща експлоатация на три блока на ТЕЦ „Варна“ (4-ти, 5-ти и 6-ти)“, съобщава ЧЕЗ в мейл. Проектът включваше участието и на други компании.

 

Цените на електроенергията, горивата и емисиите парникови газове обаче не оправдават инвестицията, съобщава ЧЕЗ.

При предложения вариант ТЕЦ Варна би произвеждал ток на твърде висока цена, което би направила услугата неконкурентна на либерализирания пазар в региона.

 

Още по темата

„Ще продължим да търсим други възможности като например продажба на централата или отдаване под наем. Готови сме да обсъдим всякакви работещи варианти. При всички случаи след 01.01.2015 г. съгласно комплексното разрешително ще се наложи временно да спрем централата, тъй като тя не може да продължи да работи без да е извършена екологизация.“, заяви Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна“.