fallback

Димитър Гогов е новият изпълнителен директор на "Южен поток България"

Той заменя на поста досегашния шеф Владимир Инков

07.10.2014 | 11:43 Автор: Мариета Иванова

Дългогодишният бивш шеф на "Булгаргаз" Димитър Гогов е назначен за изпълнителен директор на "Южен поток България". Компанията е ангажирана с изграждането на газопровода на българска територия. Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Гогов заменя на поста досегашния шеф Владимир Инков.  

Още през август енергийният министър Васил Щонов обяви, че ще даде на прокурор шефовете на компанията "Южен поток България", тъй като капиталът на компанията бе увеличен със 191 млн. лв., ден след като той забрани това, докато Европейската комисия не одобри проекта.

Смяната е заради неспазване на разпореждането на министър Васил Щонов да не бъде увеличаван капитала на компанията, обясни заместник- министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов, цитиран от БТА.

Въпреки протоколно решение на Щонов от 11 август 2014 г., на 18 август 2014 г. в Търговския регистър бе вписано увеличение на капитала на компанията "Южен поток България", припомни Павлов.

„От няколко седмици се опитваме да инициираме тази смяна, успяхме накрая с разбиране от руската страна, тъй като капиталът на компанията е 50 процента руски,“ каза Антон Павлов. Към този момент е ясно декларирано и Гогов пое ангажимент за това - средствата от увеличението на капитала, както и плащания по каквито и да било сключвани споразумения, да бъдат спрени във връзка със заповедта на Пламен Орешарски за спиране на работата по проекта "Южен поток," посочи заместник-министърът.

Парите за увеличението на капитала са внесени, идеята е да не бъдат харчени, поясни в отговор на въпрос Павлов. Той добави, че това зависи от подписите на двамата изпълнителни директори – от руска и от българска страна.

В периода януари 2007- ноември 2013 Димитър Гогов заемаше поста изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД."

 

fallback
fallback