Драгомир Стойнев: Българският данъкоплатец няма да плаща за "Южен поток"

В изслушването за газовия проект в НС се включи и премиерът Пламен Орешарски

13.06.2014 | 15:55 Редактор: Ирина Георгиева
Драгомир Стойнев: Българският данъкоплатец няма да плаща за

Българският данъкоплатец няма да плати нито лев за изграждането на „Южен поток“. Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По темата в Народното събрание беше изслушан и премиерът Пламен Орешарски.

"ЕК подлага на съмнение процедурите по определяне на „Южен поток България" АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода", обясни министър-председателят Пламен Орешарски. - "Разпоредих на съответните български участници да преустановят по-нататъшните действия и процедури по подготовката за стартиране на изграждането на газопровода, докато тече кореспонденцията и консултацията с ЕК.“

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева изрази съмнение, че министър-председателят има правомощия, по който и да е търговски договор, да спре или прекрати този договор.

„Ако ми задавате този въпрос на мен, аз би трябвало да препратя въпроса към ЕК – на какво основание тя призовава за същото,“ отговори Орешарски.

Ивайло Московски от ГЕРБ попита дали има подписан договор.

"В крайна сметка БЕХ е част от този проект, така че имаме право да знаем. Ако има подписан договор и ако е някаква търговска тайна и не може да го кажете, то поне кажете какви са санкциите там, какви са неустойките,“ пита Московски.

Орешарски отговори, че има договор за изпълнение и това е договор, между търговски участници, на който не може да оповести, каквото и да е от неговото съдържание.

Енергийният министър Драгомир Стойнев потвърди за подписано през 2008 година междуправителствено споразумение относно газовия проект. И обясни, че заради него са насочени съмненията на ЕК.

„Проектът е необратим. Той е стратегически за държавата, геостратегически за региона, включително и за други държави-членки на ЕС,“ заяви Стойнев.

Енергийният министър коментира още, че срокът за отговор на въпросите на ЕК относно „Южен поток“ е в рамките на съкратената процедура и страната ни има около месец да предостави отговора си.