fallback

Финансовите министри от Г-20 договорили реформи за икономически растеж

Мерките ще помогнат за ръст от още 1.8% до 2018 година

21.09.2014 | 11:29 Автор: Мариета Иванова

Финансовите министри на страните от Г-20 са се договорили за реформи, насочени към допълнителен икономически растеж.

Инициативата ще приложи многогодишна програма в областта на инфраструктурата, включително разработването на платформа за споделяне на знание и данни, за да се набележат потенциални инвеститори за конкретни проекти.

Мерките ще помогнат за увеличаването на БВП на държавите- членки с още 1,8% до 2018 година. Според министрите, за да бъде постигната заложената цел от ръст от 2% за следващите години, ще са необходими още промени.

Лидерите на Г-20 коментират, че осъзнават потенциала на рисковете пред финансовите пазари, особено в среда на ниски лихви и нестабилност при цените на активите. Те заявиха, че ще наблюдават тези рискове и ще продължат да засилват макроикономическите, структурните и финансовите рамки. Предвижда се също да се запази гъвкавостта на фискалните стратегии на двайсетте най-богати държави в света, за да се подкрепя икономическия растеж и създаването на работни места, включително чрез промени в публичните разходи и данъците.

Финансовите министри отчитат, че в сравнение с времето преди кризата от 2008 година, банките са много по-добре капитализирани и финансовата система е по-устойчива на сътресения.

Г-20 приветства и екшън плана на ОИСР за борба с избягването на данъците и подкрепя единния стандарт за глобален обмен на информация, който се очаква да започне да се прилага през 2017-2018 г.

Повече в следващото видео:

 

fallback
fallback