fallback

Бизнесът посрещна с облекчениe резултатът от шотландския референдум

Коментар на Керълайн Хайд за телевизия Bloomberg

19.09.2014 | 17:29 Автор: Георги Стоянов

Не всички, но повечето бизнеси изглежда твърдо подкрепят оставането на Шотландия в Обединеното кралство. Така че това е голямо облекчение за тях.

Определено и цената на акциите отразява това тази сутрин. Имаше толкова много въпроси около една евентуална независима Шотландия.

Най-вече в банковия сектор.

Имаме Royal Bank of Scotland и Lloyds, те имат огромна експозиция към Шотландия.

И имаше въпроси за това, кой щеше да е новият регулатор. Английската централна банка щеше ли да продължи да надзирава шотландските банки и какво щеше да се случи след това?

След това имахме въпроса с валутата, дали щеше да има валутен борд към еврото или лирата, дали щяхме да наблюдаваме слабост на шотландската валута, дали щяхме да имаме адекватна монетарна политика?

Данъците щяха да бъдат повишени, кредитният рейтинг щеше да претърпи корекция.

Въпреки това и сега остават няколко въпроса. Това е интересно. Защото разбира се, част от правомощията ще бъдат прехвърлени към Единбург.

Ще видим как Дейвид Камерън казва: ще ви дадем повече правомощия, за да контролирате данъчната си политика.

Интересно е дали това ще повлияе на банки като RBS и Lloyds. Но за момента цената на акциите се повишава, защото на първо място RBS, както и други банки, заявиха, че няма да се наложи да преместят седалищата си.

Това щеше да е голям разход, според анализатори. Около 1 милиард паунда само за RBS и още толкова за Lloyds.

Те посочиха тези цифри като разгледаха, колко е струвало разделянето на TSB от Lloyds. Но все пак това щеше да доведе до много проблеми.

 Така че резултатът от вота определено е облекчение. Независимо дали в бъдеще няма да станем свидетели на известно изолиране на шотландския елемент в бизнеса им, тъй като много хора искат сигурност, че подобна история няма да се повтори.

Те искат да са сигурни, че това няма да се превърне в ситуация, подобна на тази в Канада, при която някои от базираните в Квeбек банки трябваше да се преместят в континенталната част на Канада. Но за момента тези опасения са загърбени и акциите поскъпват.

 

Има и някои големи индустриални компании на север от границата и аз подозирам, че историята с валутните курсове щеше да е голям фактор за тях. Да се налага да се занимават с различна валута. Това определено щеше да е главоболие за тях, така че всички тези компании, как те приемат резултатите?

С облекчение, сигурна съм. Защото броят на служителите им е доста впечатляващ. Те имат над 13 хиляди служители. Не е изненадващо, че акциите им поскъпват.

Дори транспортните компании, те имат големи правителствени договори и оперират автобусни линии и влаковете. Техните седалища са в Шотландия и акциите им поскъпнаха.

Също така, компаниите, осигуряващи публични услуги, тези, които изпълняват правителствени поръчки, техните акции също поскъпват.

Интересен е въпросът, какво ще се случи после. Някои от компаниите за дестилация на алкохол, като Diaggeo, пледираха за по-внимателни промени.

Те казват, ако предоставите на шотландците повече правомощия, не си играйте с регулациите и данъците, защото бъдещето ще е слънчево, ако не направите нещо подобно.

Така че очевидно има въпроси, на които трябва да бъде отговорено. Но като цяло,  днес акциите се търгуват по-скъпо.

 

fallback
fallback