Защо шотландците казаха: Не, благодаря

Коментар на Анна Едуардс за телевизия Bloomberg

19.09.2014 | 10:22 Редактор: Георги Стоянов
Защо шотландците казаха: Не, благодаря

Добро утро. Времето е ясно в Единбург тази сутрин. Резултатите от Дънди са първите, които са в подкрепа на независимостта.

Резултатите започнаха да пристигат от 1,30 през нощта. Данните от първите 6 района бяха неизменно в подкрепа на кампанията „по-добре заедно” - кампанията, която е за запазване на Обединеното кралство. 

Както казах, получихме и първият резултат в подкрепа на независимостта от Дънди. Там няма изненада, това беше очаквано.

Анализите ще продължат за това, къде кампанията за независимостта се е представила по-добре и или по-зле, там където те имаха по-силна подкрепа.

Оркнейските и Шетландските острови, които са на североизток от шотландския бряг, гласуваха с Не. Това също беше очаквано.

Вероятно поддръжниците на съюза са се надявали да се представят малко по-добре на Хебридските острови.

Само като илюстрация на това, колко оспорван беше вота, в един район около река Клайд разликата между гласувалите с Да и Не беше по-малка от 100 гласа.

Едно от ключовите послания на цялата кампания беше, че промяна ще има и в двата случая.

Ако вотът беше довел до независима Шотландия, това щеше да е голяма промяна.

Отрицателният вот обаче ще доведе до чувствителна промяна също. Основните партии в Уестминистър обещаха такава промяна.

Обещаха повече правомощия за шотландското правителство в случай, че вотът е отрицателен.

Въпреки това остават много въпроси. Какво означава това за останалите части на Обединеното кралство?

Има недоволство на много места в Обединеното кралство извън Шотландия. Те казват, чакайте малко, ако на шотландците са обещани тези правомощия, защо и ние не може да имаме подобни правомощия?

Дори се говори за федерализация на страната. Това предлага един от водещите либерални демократи тази сутрин.

Има много въпроси за това, как тези обещания, които са дадени на Шотландия, на практика ще бъдат одобрени от Уестминстър, защото всичко, което имаме засега, са тези поети в последния момент ангажименти от лидерите на трите основни политически партии.

Но това в крайна сметка е парламентарна демокрация, което означава, че някак си тези обещания, които са направени от лидерите, трябва да бъдат гласувани в парламента.

И въпросите остават, как ще се случи това и кога. Има и много въпроси за отношенията между Великобритания и Европейския съюз.

Те са в основата на всичко това също. Може да станем свидетели да референдум, дали Великобритания ще остане в Европейския съюз или не.

Това може да се случи през следващите няколко години в зависимост от резултатите от следващите парламентарни избори.

Ако Великобритания реши да напусне Европейския съюз, тогава това няма ли да предизвика нов вот за независимост в Шотландия, защото шотландците са по-про европейски настроени от останалата част на Обединеното кралство? Това често е било повтаряно.

Така че има много фактори около въпроса за членството в ЕС. Дали Великобритания ще напусне EC. BrExit, както придоби популярност тази идея.

Всички тези неща са свързани. А след това имаме и въпроса с референдума. Вотът в случая вероятно е отрицателен.

Ако шотландците са гласували с Не, това за винаги ли е или означава не точно сега? Много анализатори коментираха, че въпросът за независимостта на Шотландия остава.

Защото хората трябва да си отговорят на много важни въпроси. Инвеститори, политически анализатори и обикновени хора питат, какво означава Обединеното кралство? Какво означа лирата?

Това са наистина ключови въпроси, които може да не получат отговор от това, което се случва сега. Така че остават още много въпросителни през следващите дни.