Qatar Airways получи първия си А380

18.09.2014 | 06:00
Qatar Airways получи първия си А380

Qatar Airlines получи дългоочаквания А380 в Хамбург на 17 септември.

На 18 септември и първият официален полет на суперджъмбото до Доха.

Първият полет на авиокомпанията до Лондон Хийтроу ще бъде на 10 октомври, четири месеца след първоначално обявения график.

През уикенда /14 септ/, Airline Route обяви, че Qatar Airways е отложила резервациите за първия полет на А380 Доха-Париж с още две седмици, от 16 октомври за 1 ноември.

Директорът на авиокомпанията Ал Бакр каза, че авиопроизводителят не виновен за закъснението.

Qatar Airways има 10 твърди поръчки и три опции за А380.

Първоначално компанията планираше да получи три от поръчаните 13 А380 през юни, но датите за доставка непрекъснато се отлагаха.

Причината за това е свързана с оборудването на кабината, включително забележка към боята, която на места била зле поставена, някои пропуски в подовото покритие, както и недобре затварящи се врати.

Ройтерс съобщи, че директорът на Airbus Фабрис Брежие за пръв път потвърдил, че постоянна промяна в дизайна ще има в четвъртия самолет за Qatar Airways, който ще бъде доставен в края на 2014.

На авиошоуто във Фарнбъро 2014 Ал Бакр се опита да окаже натиск над Airbus да реши проблемите като заяви, че няма да прави повече поръчки, ако проблемите не бъдат решени.

На церемонията в Хамбург на 17 септември Ал Бакр заяви, че скоро ще реши дали да потвърди опциите и даде да се разбере, че може да направи нови поръчки към Airbus.

 

От Берлин Ханс Никълс от Bloomberg коментира първата доставка за Qatar Airways. Никълс разговаря с директора на авиокомпанията Акбар Ал Бакр.

 

Не е необходимо да ходите до Луната и да добавяте всякакви неща, защото първо струва пари, второ се увеличава теглото – допълнителен разход на гориво,  по-голямо замърсяване. И трето – не е много рентабилно за авиокомпаниите. Знаете, че те са тук за да правят пари, каза Ал Бакр.

 

Вижте как се чувства Ханс Никълс в първа класа на А380 - във видеото.