Илия Лингорски: Покрай казуса КТБ се роди един траен съюз между бизнеса и синдикатите

Говоренето за „добра банка- лоша банка“ препраща към казуса „частичен фалит“, който не е разписан в нашето законодателство, заяви финансистът

10.09.2014 | 11:20 Редактор: Мариета Иванова
Илия Лингорски: Покрай казуса КТБ се роди един траен съюз между бизнеса и синдикатите

Очевидно „казусът КТБ“ е голям проблем, който ще предизвика други големи проблеми в институционалния и икономически живот в страната. Това коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев финансистът  и бивш заместник-министър на финансите Илия Лингорски.

„В целия казус се появи нещо много неочаквано – един здрав съюз между синдикати и работодатели. Двете страни са заедно, обединени „за“ нещо, а не против“, заяви Лингорски. Той посочи още, че това обединение е „провокирано от институциите, включително от прокуратурата, които действаха по отношение казуса КТБ“. По думите му всички експерти са категорични, че казусът е „провокиран именно от институциите“.

Според Лингорски едно от двете възможни логични обяснения е, че „има чувство на гузност, на неудобство сред институционалните представители по отношение на това обединение на профсъюзите и работодатели заради казуса“. В тази връзка по думите му започва един процес на управление на публичното мнение. - „Говори се за „добра“, за „лоша“ банка. Има опит да се върнат нещата в самото начало“, коментира Лингорски. Той допълни, че „говоренето за „добра банка-лоша банка“ препраща към казуса 'частичен фалит“, който не е разписан в нашето законодателство“. Според него е налице и друга опасност, а именно голяма част от засегнатите лица, институции и вложители в КТБ да подадат искове, заради накърнените им интереси, което по думите на финансиста, ще „предизвика големи трудности на институции в бъдеще, вероятно след изборите“.