Рейтингът на Сотир Цацаров пада

Пет партии влизат в парламента

09.09.2014 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева
Рейтингът на Сотир Цацаров пада

Заради проблема с КТБ, общественото доверие в БНБ и главният прокурор Сотир Цацаров рязко е намаляло, показва проучване на Alpha Research. Според анализа, традиционно високото одобрение за БНБ към момента е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение, а рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и така в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Според проучването, всеки трети българин смята, че виновни за кризата с КТБ са възползвалите се от нея политици, а 29% обвиняват за това БНБ и липсата на достатъчен контрол от нейна страна. Според две трети от анкетираните "досиетата" КТБ трябва да бъдат отворени, защото това е банката на властта и трябва да се знае има ли публични личности, които са се облагодетелствали.

Според 12% банковата тайна трябва да се пази, но  всеки четвърти е без мнение. 13 на сто от анкетираните обвиняват за кризата в банката мажоритарния собственик Цветан Василев, а 9% - бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Според същото изследване 53 % от българите се притесняват за парите си в банките.

Alpha Research днес, 9 септември оповести и данните си за електоралните нагласи в началото на предизборната кампания. Според тях в бъдещия парламент влизат 5 партии. Политикът с най-висок рейтинг е Бойко Борисов. След него най-популярен е Георги Първанов.

Въпреки това, според обществените нагласи отчетени от Alpha Research ГЕРБ ще спечели предсрочните парламентарни избори с 36.2%., а АБВ са на прага за влизане в парламента. БСП остава на позициите си от месец май с подкрепа от 22.5%. С твърдия си електорат, ДПС се позиционира като трета политическа сила с 12.1% от гласовете. Реформаторският блок започва надпреварата като сигурен участник в следващия парламент с 5.2%, соачт данните на Alpha Research. България без цензура е единствената формация с намаляваща подкрепа, стигнала до 4.4 на 100 от одобрението на гражданите.