Петгодишен спад на цената на желязото

Даниел Морган, UBS

05.09.2014 | 15:35
Петгодишен спад на цената на желязото

Цената на желязната руда може да продължи спада си през следващите 1-2 месеца, на фона на продължаващото свръхпредлагане на пазара.

Това пронозира пред Bloomberg експертът от UBS Даниел Морган.

Желязото поевтиня до ново петгодишно дъно от под 90 долара за тон, с което спадът му от началото на годината вече възлиза на над 35 процента.

Коментар в студиото на Bloomberg в Хонконг.


Даниел Морган, UBS:

"Трендът при желязото е глобален и цените вървят надолу. В момента пазарът е в режим на корекция, което не е нещо необичайно по това време на годината.

В миналото сме виждали такива корекции именно около септември, когато в китайския стоманодобивен сектор се наблюдава сезонно отслабване на търсенето на желязна руда.

Така че цените в момента вървят в низходяща посока и перспективата според мен ще остане негативна в краткосрочен план, поне още 1-2 месеца."

 

Но на тези ценови нива производството в Китай оперира общо взето на нулата. Много от техните мини и пещи ще бъдат принудени да затворят. Изглежда обаче, че в Австралия това не е проблем и там нормата на печалба е достатъчно висока. Така ли е?

Даниел Морган, UBS:

"Както отбелязахте, една голяма част от световното производство е базирано в Китай.

В момента то работи на загуба и очевидно е под натиск.

В същото време виждаме как австралийските производители, които предлагат по-ниски цени, наводняват пазара на желязо и осъществяват агресивна експанзия.

По този начин те притискат по-скъпото производство още повече.

В заключение можем да кажем, че наблюдаваме битка за пазарен дял и компаниите с по-скъпа продукция ще трябва да отстъпят на по-евтината.

Проблемът е, че както сме ставали свидетели на други пазари, например при въглищата, тези компании много често не са склонни да затворят врати толкова бързо.

И така свръхпредлагането може да се запази за по-дълъг период от време, отколкото се очаква".