Мобиус: Китай и Индия преживяват революционни промени

Препятствията пред Китай обаче не са малко, коментира изпълнителен председател на Templeton Emerging Markets Group.

14.06.2014 | 18:30
Мобиус: Китай и Индия преживяват революционни промени

Дори когато глобалните пазари поемат към рекордни ръстове, потвърждавайки доброто здравословно състояние на големите икономики, инвеститорите продължават да насочват вниманието си към развиващите се пазари.

Особен интерес предизвикват Китай и Индия.

Китай преживява невероятна, почти революционна промяна, коментира пред Bloomberg  Марк Мобиус*, изпълнителен председател на Templeton Emerging Markets Group. По думтие му това е така, защото управляващите там са решени да реформират икономиката.

Ето какво още сподели пред Bloomberg  Мобиус:

Марк Мобиус: Kитай преживява невероятна, почти революционна промяна. Това е така, защото управляващите там са решени да реформират икономиката.

И ако прочетете тези 10 точки, които бяха приети на третия пленум на партията, ще разберете, че това са невероятни промени.

Тези 10 точки включват неща, като финансова либерализация. За да придобиете представа за това ще спомена, че неотдавна интернет компанията Алибаба стартира взаимен фонд за над 3 милиарда долара.

Финансовата либерализиция включва и създаването на облигационен пазар за общините, както и промяна на правилата за собственост на недвижимите имоти, при която хората ще получат по-големи права при използването на земя.

Всички тези промени ще имат невероятен ефект върху икономиката. Така че, аз съм много оптимистично настроен. Въпреки това обаче, от Китай ще продължат да идват лоши новини, защото ако имате по-свободна и по-пазарна икономика, неизбежно пътят ще бъде осеян и с трудности.

Кажете ни за този дълг, за тези банкови кредити в частност. Има ли опасност този балон да се спука?

Марк Мобиус: Ако погледнете най-големите китайски банки, най-големите 4 банки, те всички са собственост на държавата, така че няма начин правителството да ги остави да фалират.  Това не е като ипотечната криза в САЩ.

Мисля, че хората се притесняват повече за регионалните банки.

Марк Мобиус: Да, с някои от регионалните банки ще има проблеми. Някои от тях ще бъдат оставени да фалират. Някои наистина ще фалират. Това е част от процеса. Но ние не трябва да се притесняваме за това, защото ние може да избираме с коя банка искаме да работим. И ние работим само с една банка - China Merchants, която всъщност се представя доста добре. Те са ориентирани към потребителите в по-голяма степен.

Какво бихте купили в Китай днес?

Марк Мобиус: Интересувам се повече от неща, които не са толкова популярни и това включва банките и компании за недвижими имоти.

Имам предвид тези компании, към които хората са настроени доста отрицателно. Очевидно това са най-интересните инвестиции за бъдещето. Не говоря за следващия месец или следващата година. Говоря за след 2 – 3 години.

Как волатилността на юана се отразява на вашия бизнес в Китай?

Марк Мобиус: Досега юанът беше много тясно свързан с долара. Станахме свидетели на неговото поскъпване, но то беше много постепенно. В последно време юанът поевтиня, но отново, то не беше сериозно. Флуктуациите не са толкова сериозни.

Нека сега да обърнем поглед към индийския субконтинент. Моди току-що спечели изборите в Индия. Голяма победа, как неговото избиране ще повлияе на перспективата пред страната?

Марк Мобиус: Промяната е много, много голяма, защото тя означава, че Индия сега има шанс да расте не със 7, 8 или 9%, а с 10% или повече. Така че неговите реформи, ако бъдат приложени, могат да се окажат много революционни за цяла Индия. Така че Индия и Китай наистина преживяват много, много интересна и бих казал революционна промяна.

Променили ли сте вашата инвестиционна стратегия в Индия като резултат от изборите?

Марк Мобиус: Не, ние следваме същата стратегия, която винаги сме следвали. Трудно е в краткосрочен план да намираме добри сделки в Индия, защото цените се качиха доста като следствие от избора на Моди.
Това обаче няма да продължи дълго. Ще се случат две неща. Първо, цените ще се свият отново, след като еуфорията приключи и ще имам много, много нови предложения, при това сериозни, които ще абсорбират паричните потоци, вливащи се в пазара.

Вие ще искате да купите някои от тези активи. В кои сектори?

Марк Мобиус: Точно така. Потребителският сектор винаги е бил много интересен за нас. Защото доходът на глава от населението в Индия се увеличава.

Може обаче да изберете, който сектор си поискате. Това е огромна икономика. Това може да е строителният сектор, може да са недвижимите имоти или миннодобивната индустрия. Защото ако Моди успее да възроди миннодобивния сектор, това може да се окаже един много, много интересен сектор за инвеститорите.

Това също така може да са компании, произвеждащи оборудване за миннодобивния сектор. Могат да са производители на машини. Изберете си - палитрата е много широка.

Много от нещата, които Tata произвеждат. Тя все още е втората по големина ваша инвестиция. Бихте ли купили още дялове в Tata при тези нива?

Марк Мобиус: Зависи, какво ще се случи с валутата. Защото едно от нещата, които наистина помогнаха за сделката с Tata беше слабата рупия. Така че трябва да следим това внимателно.

SENSEX е на рекордни нива. От изборите досега той нарасна с 14%. Смятате ли че тази тенденция ще се запази?

Марк Мобиус: Мисля, че с течение на времето ще станем свидетели на корекции. Не мога да кажа точно кога. Защото не трябва да забравяте, че доста пари чакат, за да се влеят на този пазар. Ако Моди подпише две разпоредби, напливът на капитали ще се увеличи драматично.

Едната е да отмени ограниченията за това, какво чужденците могат да купуват в различни сектори като банковия например, а другата е да се премахне изискването чуждестранните фондове, пенсионните фондове, да е необходимо да разкриват имената на всички свои акционери.

Тези две прости промени могат да отприщят невероятен приток на капитали към Индия.

Вие сте в Индия със своя анализатор за региона. Как оценявате шансовете това да се случи?

Марк Мобиус: Мисля, че шансовете са доста големи. Шансовете това да се случи са доста големи, защото те съзнават, че тези промени няма да причинят сътресения, срещу тях няма да има особено силна опозиция, а те могат да означават много.

Нека сега поговорим малко за Русия. Виждате ли добри възможности на руския фондов пазар в момента?

Марк Мобиус: Да определено, защото сега руските акции са много евтини, те поевтиняха. Съотношението цена-печалба при много от компаниите е едноцифрено число. Така че руските акции са много, много евтини.

Заели ли сте нови позиции в Русия през последните 2 месеца?

Марк Мобиус: Да, придобихме дялове в миннодобивния сектор. Така че увеличаваме присъствието си.

Ще ни кажете ли имената на компаниите?

Марк Мобиус: Не мога да ви ги кажа, защото все още продължаваме да купуваме. Но може да се опитате да познаете.

Планирате ли да направите още сделки там?

Марк Мобиус: Да.

*Марк Мобиус, изпълнителен председател на Templeton Emerging Markets Group, работи в Templeton от 1987. В момента управлява изследователския екип на компанията, базиран в офиси в 18 глобални развиващи се пазари.

Д-р Мобиус инвестира на глобалните развиващи се пазари вече повече от  40 години. Получавал е различни награди, като през 2011 е включен в класацията “50 най-влиятелни хора" на Bloomberg Markets Magazine. Носител е на приза Emerging Markets Equity Manager през 2001, присъден от International Money Marketing, включван е в “Топ 10 финансови мениджъри на 20 в.” през 1999 от Carson Group, “Фонд номер едно на пазара на развиващите се пазари” през 1998 от Reuters, “Пръв финансов мениджър на годината” от CNBC през 1994 и др.