Искрен Пенчев: Години на хроничен дефицит не говорят за добра фискална стабилност

При добрите данни на НСИ за ръст на БВП, политици все още твърдят, че страната е пред фалит, посочи икономистът

04.09.2014 | 11:19 Редактор: Мариета Иванова
Искрен Пенчев: Години на хроничен дефицит не говорят за добра фискална стабилност

Трябва да спрем да се хвалим с фискалната си стабилност, защото реализираме поредна година на дефицит, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Искрен Пенчев. -  „Това не говори за кой знае каква фискална дисциплина“, заяви експертът.

По думите му, ако ситуацията в енергийния сектор не се промени – „и там ще има нужда от заеми“. Икономистът посочи, че „безспорно служебното или следващото правителство ще трябва да преосмисли финансовата рамка“.

„Надявам се тези реформи, за които толкова дълго време говорим да започнат да  се превръщат в действия, което да резултира в някаква балансираност на бюджета. Време е да си върнем част от натрупаните фискални спестявания, за да се осигури това спокойствие в икономиката и стопанските обекти, вместо към спестявания, да се насочат към инвестиране“, коментира Пенчев.

Икономистът подчерта, че въпреки добрите данни на НСИ за ръст от 1.6% за второто тримесечие, водещи политици продължават да твърдят, че страната ни е пред фалит, което не е добър сигнал за бизнеса. Или-от една страна, са добрите данни на НСИ, а от друга -противоположният сигнал от политиците, което ограничава намеренията за инвестиране. По думите му това не влияе добре на имиджа на страната.

Пенчев посочи още, че е умерен песимист по отношение възстановяване на инвестициите до края на годината.  

„Важното е, въпреки отлива на чуждестранен капитал, да продължат добрите тенденции, свързани с експортните сектори и индустрията,“ заяви Пенчев.