Актуализация на бюджета, размразяване на европрограмите и плащанията на изпълнителите-приоритетите на МФ

06.08.2014 | 17:40
Актуализация на бюджета, размразяване на европрограмите и плащанията на изпълнителите-приоритетите на МФ

Служебният министър на финансите Румен Порожанов ще се заеме с актуализацията на бюджета, размразяването на спрените европрограми и извършването на плащания към изпълнителите на проекти.

Той определи за свой приоритет и одитите на министерствата и анализ на бъдещите финансови ангажименти, направените приходи и разходи, чрез които да се определят бъдещи проблеми при изпълнение разходната част на бюджета, съобщи МФ.

„Професионално ще анализираме ситуацията и където идентифицираме проблеми, ще действаме в рамките на фискалния инструментариум“ – това заяви министър Порожанов на церемонията по приемане на управлението на Министерството на финансите от досегашния министър Петър Чобанов. 

Служебната администрация ще преразгледа и анализира макрорамката на бюджета и средносрочната прогноза в рамките на започналата вече Бюджетна процедура 2015.

По отношение на въпроса за актуализацията на настоящия бюджет министър Порожанов коментира, че служебното правителство ще приложи законодателния инструментариум за решаването на възникнали проблеми.

Служебният финансов министър заяви още, че управленските си решения и тези за формирането на екипа си ще вземе след като се запознае с анализите и със ситуацията в МФ. Той благодари на колегата си Петър Чобанов за това, че не е променил експертния потенциал в МФ, на който разчита.  

От своя страна досегашният министър на финансите Петър Чобанов изказа благодарност на експертите от МФ, с които в последните 14 месеца е работил. Чобанов подчерта, че оставя МФ в сигурни ръце и че с чест е оглавявал най-важната система в държавата.