Близо 26 млн. лв. ще са необходими за изборите през октомври

Това стана ясно след като служеното правителство изчисли необходимата сума

11.08.2014 | 15:58 Редактор: Ирина Георгиева
Близо 26 млн. лв. ще са необходими за изборите през октомври

Почти 26 милиона лева ще са необходими за подготовката и произвеждането на предсрочните избори за народни представители през 2014 г. Това става ясно от разпорастанено до медиите съобщение на пресцентъра на МС за напарвените от служебния кабинет изчисления на разходите за осъщестяване на вота.

На ЦИК и МС за организационно-техническа подготовка на изборите ще бъдат предоставени съответно 4 430 000 лв. и 15 605 000 лв.

Средствата за ЦИК са насочени за:

  • възнаграждения на членовете й и за осигурителни вноски на заетите по граждански договори - 200 000 лв.
  • материално-техническо осигуряване на дейността на комисията - 180 000 лв.
  • обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин с резултатите - 2,7 млн. лв.
  • медийни пакети за партиите, коалициите и инициативните комитети - 900 000 лв.
  • разяснителна кампания - 450 000 лв.

Предвидените средства по бюджета на МС са за:

  • възнаграждения на членовете на РИК и на СИК - 9 645 000 лв.
  • логистично осигуряване на изборния процес от администрациите на централно и местно ниво - 4 млн. лв.
  • отпечатване на хартиените бюлетини, в т. ч. таксата за финансов контрол - 1,6 млн. лв.
  • осигуряване на устройства за машинно гласуване, за програмно осигуряване, съхранение и техническа поддръжка, вкл. консумативи - 360 000 лв.

За изготвяне и отпечатване на изборните списъци ГД „ГРАО” на МРР ще получи 882 000 лв. За охрана по бюджета на МВР са планирани 3 млн. лв., разходите на МВнР, в т. ч. за организацията на международен пресцентър, са разчетени на 1,2 млн. лв., а на министерствата на отбраната и на образованието и науката – съответно 60 хил. лв. и 15 хил. лв.

В план-сметката са включени и разходите на БНР (200 хил. лв.), БНТ (502 хил. лв.), БТА (50 хил. лв.) и Сметната палата (30 хил. лв.).

Правителството възложи на министър-председателя координацията по изпълнението на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители. В неговите отговорности се включва и съгласуването с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване и изготвянето и публикуването на избирателните списъци. Приетото от кабинета решение предвижда при изпълнение на възложените му дейности министър-председателят да бъде подпомаган от междуведомствена експертна работна група, чийто състав и задачи ще бъдат определени с негова заповед.
За подготовката и произвеждането на изборите в чужбина отговаря министърът на външните работи.

Освен да внесе проекта на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, на министъра на финансите бе възложено да представи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Решението за подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2014 г. и постановлението за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането им са приети неприсъствено.