fallback

Проф. Митко Димитров: До дефицит се стига, не за закърпване на положението, а да правиш инвестиции

Все още сме с нисък процент на дълга спрямо БВП, коментира икономистът от БАН

04.08.2014 | 10:49 Автор: Мариета Иванова

възвращаемост, коментира в предаването Денят ON AIR  с водещ Милена Милотинова проф.  Митко Димитров, директор на Институт за икономически изследвания към БАН. Той посочи, че от началото на кризата досега са изхарчени допълнително около 8- 10 млрд. лева и уточни, че това е сумата от бюджетния дефицит и използваните пари от от резерва.

„Ако погледнем, срещу тези 8- 10 млрд. няма някакъв резултат. Да кажем например, че икономиката е станала конкурентоспособна и тези пари могат да се върнат обратно,“ посочи Димитров.

Икономистът заяви още, че към момента България все още има нисък процент на дълга спрямо БВП, но ако темповете на теглене на заеми бъдат запазени, това много бързо може да се промени.

Той коментира и идеята за разширяване на правомощията на служебния кабинет с оглед на одобряване на нови заеми.

Ако сега правителството разреши, служебният кабинет ще може да потърси нов заем и следващото Народно събрание да го одобри.

„Тук идеята е заемът да служи като гаранция, че няма да има опити на сили, подобни на тези, които се опитаха да предизвикат финансова криза, да успеят“, заяви Димитров.

По думите на икономиста, когато говорим за актуализация на бюджета на Здравната каса, ключовият въпрос е, защо срещу парите, които даваме, получаваме толкова лоша услуга.

Той допълни, че има проблем със събирането на средства, много здравно неосигурени, практики на даване на пари под масата, които следва да бъдат легализирани и т.н. Димитров допълни, че именно към тези проблеми би трябвало да се насочи фокусът на вниманието.

 

fallback
fallback